- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

ЕГ.5: Шири се нова подваријанта короне, СЗО спрема извештај

CC BY 2.0 / Robert Couse-Baker/ Flickr / Вирус корона
Вирус корона - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2023
Пратите нас
Нову подваријанту коронавируса, која се брзо шири, здравствени радници прозвали су "ерис", али је позната и као ЕГ.5.
Према званичним проценама, "ерис" је постао најраспрострањенији сој у САД, иако не изгледа да изазива теже симптоме, или да представља непосредну опасност. Према процени америчког Центра за контролу и превенцију болести, ова варијанта чини приближно 17 одсто свих случајева ковида у САД, што га тренутно чини доминантним сојем.
Према извештају од 22. јула, тај број представља повећање од отприлике 12 процената удела случајева ЕГ.5 варијанте међу свим сојевима. Ова варијанта вируса је до сада пријављена у неколико земаља.
Варијанта ЕГ.5 припада породици "омикрон", која је почела да циркулише крајем 2021. године и од тада је доживела неколико мутација.

СЗО припрема извештај

Светска здравствена организација тренутно прати неколико варијанти корона вируса, укљкучујући и новооткривену варијанту ЕГ5, која се шири у САД и Великој Британији, изјавио је генерални директор СЗО Тедрос Аданом Гебрејесус.
Он је упозорио да ''остаје ризик да се појави опаснија варијанта која би могла да изазове нагли пораст случајева заразе и смрти''.
Додао да ће агенција данас објавити извештај о процени ризика, преноси Ројтерс.
ЗСО је поред тога данас издала сет сталних препорука за ковид-19, у којима је позвала земље да наставе да износе податке о тој зарази, пре свега о смртности и да наставе да пружају услугу вакцинације.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала