- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Приштина укинула МТС-у сертификат о регистрацији

© Sputnik / Теодор АнастасијевићСедиште компаније МТС д.о.о. у Косовској Митровици
Седиште компаније МТС д.о.о. у Косовској Митровици - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2023
Пратите нас
Приштина је поништила сертификате о регистрацији и пословању 15 привредних друштава на Косову и Метохији, међу којима је и „МТС д.о.о“, ћерка фирма српског „Телекома“ која послује у покрајини као резултат Бриселског споразума.
Како је објавила Агенција за регистрацију предузећа тзв. Косова, у документима тих фирми стоје „неуставни садржаји“, односно одредница Србија.
„Петнаест привредних друштава, у документацији власника или овлашћених заступника, има неуставан садржај и то: ‘Пећ, Република Србија’; ‘Пећ, СРБ’; ‘Гњилане, Србија’; ‘Приштина, Србија’; ‘Ђаковица, Република Србија’; ‘Косовска Митровица, Република Србија’“, наводи се у образложењу одлуке.
Сертификати о регистрацији предузећа поништени су за: BOMEK SH.P.K.; LENSIA SH.P.K. (стари назив EPOKSI SB-BODEN L.L.C.); MAPA SH.P.K.; MTS D.O.O.; GRAĐEVINARSTVO FI 6285 92 A.D.; POSLOVNI KLUB D.O.L.; LIRIAN CARS L.L.C.; BUS SOFTVARE SH.P.K.; GLOBOSOS SH.P.K.; AGENCIJA S&E DOO.; DEVOLLI GROUP SH.P.K.; VITALAND L.L.C.; BEIOND SH.P.K.; ELBA PARTNERS L.L.C.; PITE KATUNI SH.P.K.
Из Министарства индустрије, предузетништва и трговине привремених приштинских институција су најавили да ће наставити са укидањем сертификата и наредних дана уколико се утврде слични прекршаји.
Одлука о укидању сертификата 15 предузећа донета је након извештаја Комисије за верификацију досијеа у Агенцији за регистрацију бизниса на КиМ и прегледа 48 предузећа са документацијом „неуставног садржаја“.
Подсетимо, та агенције је крајем јула саопштила да је проверила 660 предузећа и да је код 48 њих пронађено да садрже „неуставна документа са називима српских градова и ознаку да се налазе у Републици Србији“.

Угрожено 80.000 корисника

„Телеком“ тражи подршку међународне заједнице јер угрожава 50.000 корисника мобилне телефоније и 30.000 корисника кабловске телевизије и интернета у српским енклавама.
Генерални директор „Телекома Србија“ Владимир Лучићу изјавио је за РТС да су у петак добили обавештење да ће их у року од 30 дана избрисати из приштинског АПР-а.
„Одлука Приштине да укине МТС на Космету, политички је притисак администрације Аљбина Куртија и правно је неутемељена“, истакао је Лучић.
Лучић је најавио жалбу и додао да, у случају да буде одбијена, постоји могућност да се преко суда тражи у Приштини привремена мера спречавања те одлуке.
„Реч је о једној нелегалној одлуци, кршењу Бриселског споразума, а доносиоци те одлуке морају тога бити свесни“, поручио је Лучић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала