- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Студија: Загађење ваздуха повезано са отпорношћу на антибиотике

CC0 / Pixabay / Борба против загађења ваздуха
Борба против загађења ваздуха - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2023
Пратите нас
Загађење ваздуха повећава отпорност на антибиотике, што представља значајну претњу по људско здравље широм света, показала је најновија светска студија.
Научници су, користећи податке из 100 земаља, у распону од две деценије, утврдили да је повећано загађење ваздуха повезано са растућом резистенцијом на антибиотике у свим земљама и континентима, преноси Гардијан.
Истраживање је показало и да је веза између те две појаве временом ојачала.
"Ова анализа је прва која показује како загађење ваздуха утиче на отпорност на антибиотике на глобалном нивоу", наводи се у студији објављеној у часопису Лансет Планетари Хелт.
Отпорност на антибиотике је једна од најбрже растућих претњи глобалном здрављу јер може да утиче на људе било ког узраста у било којој земљи и према проценама већ убија 1,3 милиона људи годишње.
Главни узроци пораста те отпорности су злоупотреба и прекомерна употреба антибиотика, међутим, студија сугерише да се проблем погоршава са повећањем нивоа загађења ваздуха.
Како се наводи, студија се није бавила тиме на који начин су повезане те две појаве, али докази сугеришу да честице ПМ2.5 могу да садрже бактерије отпорне на антибиотике и гене отпорности, који се могу преносити или директно удисати.
Загађење ваздуха је већ највећи појединачни еколошки ризик за јавно здравље, а дуготрајна изложеност загађењу ваздуха повезана је са хроничним стањима као што су болести срца, астма и рак плућа, док краткотрајна изложеност високим нивоима загађења може да изазове кашаљ и нападе астме, и доводи до повећања посећености болница и лекара опште праксе широм света.
Смањивање загађења ваздуха могло би да помогне у смањењу резистенције на антибиотике, наводи се у студији и додаје да би контрола загађења ваздуха могла у великој мери да смањи смртност и економске трошкове који произилазе из инфекција отпорних на антибиотике.
Истиче се да је студија била посматрачка, тако да није могла да докаже узрок и последицу, као и да би будућа истраживања требало да се усредсреде на истраживање основног механизма како загађење ваздуха утиче на отпорност на антибиотике.
У међувремену се појавила и друга студија која је открила да је изложеност релативно високим нивоима загађења ваздуха повезана са повећаном употребом услуга које се односе на ментално здравље.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала