- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бајден тражи од Конгреса још 24 милијарде долара за Украјину

© AP Photo / Mindaugas KulbisАмерички председник Џозеф Бајден
Амерички председник Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2023
Пратите нас
Амерички председник Џозеф Бајден обратио се Конгресу Сједињених Америчких Држава захтевајући додатна средства за војну помоћ Украјини у висини од 13, 1 милијарди долара, наводи се у документу који је објавила Бела кућа.

„Око 9,5 милијарди долара за наоружавање Украјине и за попуњавање залиха Министарства одбране, као и 3,6 милијарди долара за текућу војну, обавештајну и осталу одбрамбену помоћ“, прецизира се у документу.

У Бајденовом писму упућеном председавајућем Представничког дома САД Кевину Макартију наводи се да је амерички лидер такође тражио додатних 8,5 милијарди долара за додељивање економске, хуманитарне и војне помоћи Украјини и другим земљама.
Из писма америчког лидера произлази и да је планирано да се од те суме 7,3 милијарди долара пошаље за пружање „економске, хуманитарне и војне помоћи Украјини и другим земљама (погођеним сукобом) и њиховом становништву“.
Још милијарду из допунских буџетских средстава амерички лидер намерава да употреби „у циљу јачања стратешких партнерстава САД са земљама у развоју“.
У документу који је објавила Бела кућа још се истиче да је Бајден тражио од Конгреса додатна средства за помоћ Украјини преко Светске банке у висини од 2,3 милијарде долара.
Поред тога, Бајден је тражио додатних 200 милиона долара за пружање помоћи афричким земљама.
Тенкови леопард 2 - Sputnik Србија, 1920, 07.08.2023
Специјална операција у Украјини
„Вашингтон пост“: Америка послала Кијеву највећу помоћ од Другог светског рата
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала