- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Српска није изолована, крајем године састаћу се с Путином

© Фото: Скриншот/RTS Oko - Zvanični kanalМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2023
Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће се у наредном периоду састати са председником Русије Владимиром Путином и другим светским лидерима и поручио да Српска има пријатеље и да није изолована.
"Српска никад није имала више пријатеља спремних да нас разумеју. То што Немачка и друге земље тог дела света имају негативан однос према Републици Српској, то није ништа ново", рекао је Додик.
Додик је у интервјуу за РТРС истакао да ће се до краја месеца састати са председником Србије Александром Вучићем и премијером Мађарске Виктором Орбаном, али и да ће ускоро разговарати са председником Азербејџана Илхамом Алијевим и председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом.
"Српска није изолована, имамо пријатеље и до краја године састаћу се са најмање два глобална лидера. У октобру или новембру путујем у Кину где ћу се састати са њиховим председником, а до краја године састаћу се и са председником Русије Владимиром Путином", рекао је Додик.

Српска неће дозволити да буде разграђена

Српска ће наставити да се бори за оно што јој припада по Уставу БиХ и Дејтонском споразуму и неће дозволити да буде разграђена, рекао је Додик.
„Република Српска је мала и у формално-правном, односно међународном смислу није призната као држава, али има све капацитете државе и то је предвиђено Дејтонским споразумом и Уставом и тога се нећемо одрећи“, рекао је Додик.
Он је рекао да су Американци обећали некадашњем лидеру СДА Алији Изетбеговићу да ће они, када потпише Дејтонски споразум, годинама радити на разградњи Републике Српске и да ће направити БиХ као функционалну државу.
„Мало сутра, то зависи и од нас, није све у моћи Американаца. Моћни јесу, али су једнако тако и арогантни. Уведу санкције мени, али и мом унучету од четири године. То је њихова моћ и на томе се иживљавају“, рекао је Додик.
Он је навео да има сазнања да је у америчком Стејт департменту било свађе у вези са санкцијама које су недавно уведене високим званичницима Републике Српске и на нивоу БиХ.
Додик је истакао да се неће догодити да ЕУ уведе санкције Републици Српској која није изолована и никада није имала више пријатеља спремних да разумеју њену позицију и да јој помогну.

Немачка нервозна због Украјине

Милорад Додик је рекао да одлука Немачке да ускрати кредитна средства за финансирање четири пројекта говори о политичким и економским притисцима на Републику Српску због непризнавања нелигитимног Кристијана Шмита, али и покушају Немачке да због својих финансијских проблема нађе изговор и начин да поништи раније потписане уговоре.
Како каже, наводна антиуставна политика Републике Српске, коју Немачка наводи као разлог за одустајање од финансирања четири пројекта, само је изговор. Додик тврди да овим покушавају да сакрију незадовољство ценом договореном пре неколико година за извођење одређених радова. Без обзира на све, каже Додик, Српска није без алтернативе.
„Трећи пут отказују исте пројекте, они спасавају своје фирме. Ми смо за време Меркелове, због добрих односа са Немачком и немачким компанијама и банкама прихватили да решавају проблем ветропарка Хргуд. Ми смо имали понуду и Кинеза и сада ми је жао што то нисмо прихватили, али могу се вратити поново. Можда ћемо изгубити годину. Дакле, направљен је уговор са немачком компанијом која је требало да трансферише технологију и обезбеди финансирање. За финансирање је одређена Немачка развојна банка која је то пратила кредитно, то је уобичајено. Међутим, уговор је потписан пре короне, а након короне је све било далеко скупље. Немци нису имали финансијски интерес јер губе, а нису могли ни да прошире уговор. У немогућности да изврше посао, нашли су ово решење да отказују пројекат, а отказали су га пре годину дана“, појаснио је Додик.
Додик каже да је Немачка нервозна јер се њихов план у вези сукоба у Украјини не испуњава, па би строгоћу да тренирају на Републици Српској и малим земљама. Ипак, сматра да оно што су замислили неће ићи, јер Српска има више него икад пријатеља у свету.

БиХ пример за антисуверенитет

БиХ је пример за антисуверенитет, то је земља под протекторатом, рекао је председник Републике Српске.
„Ако нема Републике Српске, нема ниједне суверене одлуке на нивоу БиХ. Нема је у Председништву БиХ, ни у војним питањима ако српски члан Председништва не подржи, ако покрене витални интерес онда о томе у крајњој инстанци не одлучује Председништво, Парламентарна скупштина или Савет министара, већ Народна скупштина Републике Српске која поништава одлуке Председништва. Шта је то већ доказ суверенитета“, каже Додик.
Како наводи, постоји један део суверенитета БиХ који је на међународном плану и предвиђен.
„Када из политичког Сарајева цитирају Устав, Дејтонски споразум онда цитирају само оне речи које им одговарају. Тако /бошњачки члан Предсједништва/ Денис Бећировић каже "БиХ наставља да живи не више као Република БиХ, већ као БиХ" и ту стане, али је кључно оно што пише после тога. А у Уставу пише "наставља да постоји у складу са политичким системом утврђеним овим Уставом", а тај политички систем каже "БиХ је састављена од два ентитета и три конститутивна народа". Бећировић то никад неће да каже, стално покушава да извуче ту причу о Босни, како је она суверена итд. Реално гледано, да би се доказао његов суверенитет као члана Председништва над читавом територијом БиХ, нека дође у Бањалуку и спроведе било коју своју одлуку. Наравно да неће и не може, не може то да уради ни у Требињу, ни у Широком Бријегу. Питање колико може и тамо са тих својих 25 одсто које су добили Бошњаци да суверено одлучују и владају с тим“, истиче Додик.
Он је поручио да нико не може спречити активности Републике Српске које се спроводе у складу са Уставом.
„Они читаво време покушавају путем високих представника, Уставног суда БиХ и својих међународних пријатеља да загорчају ситуацију око Републике Српске и у томе успевају. Морам да признам да је њихова дијаспора организована у мржњи према Републици Српској и координисана и ми имамо проблем с тим. Такви људи улазе у владе страних земаља“, каже Додик.
Председник Српске је навео да је и анализа ЕУ, спроведена пре десетак година, потврдила сувереност у одлучивању Републике Српске.
„ЕУ је направила анализу о томе колико ко у БиХ има овлашћења на европском путу. Е та овлашћења су доказ суверенитета. Анализа је показала да Република Српска има највише овлашћења на простору БиХ за европска питања и то 83 одсто. Заједнички ниво има само 17 одсто и толико је БиХ и суверена у односу на Републику Српску. Дакле, најмање овлашћења за питања БиХ има ниво БиХ“, истакао је Додик.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала