- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Потрага за водом: Све спремно за историјско лансирање руске космичке станице на Месец

© Фото : Пресс-служба Роскосмоса / РКК «Энергия» / Уђи у базу фотографијаРакета "Сојуз 2.1б" са станицом "Луна 25" на лансерној рампи космодрома "Восточни"
Ракета Сојуз 2.1б са станицом Луна 25 на лансерној рампи космодрома Восточни - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2023
Пратите нас
Једанаестог августа 2023. године у 2.10 по московском времену планирано је лансирање аутоматске међупланетарне станице „Луна 25“ са космодрома „Восточни“ у Амурској области Русије помоћу ракете-носача „Сојуз 2.1б“ и горњег степена ракете „Фрегат“. „Луна 25“ ће бити прва свемирска летелица у савременој Русији послата на природни Земљин сателит.
Ово jе прва мисија на Месец у историји савремене Русије. Претходна, совјетска станица „Луна 24“, послата је 1976. године. Тада је на Земљу донето око 170 грама лунарног тла.
Лет свемирске станице до Месеца трајаће око четири и по дана. После неколико дана у орбити очекује се слетање на Jужни пол Месеца и то ће бити прво слетање у историји на ту територију.
Пре тога, све совјетске и америчке мисије спуштале су се у погоднијој зони, са становишта подлетне трајекторије екваторијалне зоне, где је лакше пронаћи раван терен. Међутим, главне резерве воде у облику леда на Месецу налазе се близу полова.
Циљ овог пројекта је да се пошаље аутоматска сонда за истраживање у рејону Јужног пола Земљиног сателита. Према плану „Роскосмоса“, модул ће бити спуштен у близини кратера Богуславски.

Три фазе лунарног програма

Русија је лунарни програм утврдила 2018. године и он има три фазе: „Излаз“, „Предстража“ и „База“.
Прва фаза подразумева изградњу основног модула станице близу Месеца, тестирање перспективног брода „Орао“ са посадом и беспилотне летелице. У исто време, планирано је истраживање сателита аутоматским станицама серије „Луна“ од 2025. до 2028. године, као и почетак изградње супер тешке ракете „Јенисеј“ за летове са посадом до Месеца, који су планирани у другој фази.
„Предстража“ подразумева увежбавање средстава за приступ Месечевој површини и слетање космонаута на две недеље како би се распоредили први елементи базе. Друга фаза је предвиђена за период од 2025. до 2035. године.

Трећа фаза ─ „База“, која је планирана за период после 2035. године, требало би да буде коначна. До тада би требало да се заврши изградња базе на Месецу и формира научна инфраструктура у виду две опсерваторије. Током периода од 2036. до 2040. године ће бити распоређени навигациони апарати око орбите Месеца како би се поставиле маршруте технике која је активна на површини Месеца.
Подсетимо, председник Русије Владимир Путин је 12. априла 2022. године изјавио да Русија планира да обнови лунарни програм и лансира интерпланетарну аутоматску станицу „Луна 25“, која се раније звала „Луна глоб“.
Инфографика кавер Луна-25 - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2023
МУЛТИМЕДИЈА
ИНФОГРАФИКА Русија шаље јединствен брод на Месец да тражи воду
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала