- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Спајић мандатар заслужено, хоће ли у владу ући и представници Срба

© Фото : Уступљено Бобану НововићуПредседник Црне Горе Јаков Милатовић почео је консултације о мандатару са представницима Покрета Европа сад
Председник Црне Горе Јаков Милатовић почео је консултације о мандатару са представницима Покрета Европа сад - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2023
Пратите нас
Вијест да је предсједник Црне Горе Јаков Милатовић дао мандат за састав 44. црногорске владе Милојку Спајићу, лидеру Европе сад, тренутно најјаче странке у Црној Гори, према мишљењу професора Сава Марковића, ректора Универзитета Медитеран, једини је нормалан и очекиван потез. Он вјерује да ће у владу ући и блок За будућност Црне Горе
Уставом Црне Горе је и предвиђено да предсједник Црне Горе да мандат за састав владе шефу партије која је остварила најбољи резултат на изборима, то је на прошлим парламентарним изборима била Европа сад, подсјећа Марковић И додаје да је Спајић већ покренуо преговоре око формирања владе и да вјерује да ће у томе успјети.
“Ако не би успео, онда би Милатовић требало да да неком другом мандат, а мислим да је такав сценарио у овом случају немогућ. Мислим да је Спајић кроз претходне разговоре са представницима партија научио неке лекције и да је сада у могућности да формира владу која има подршку 49 посланика, а можда и тропетинску подршку у парламенту, која му је неопходна за изгласавање неких круцијалних закона у Скупштини. То су закони из области правосуђа, избор државног тужиоца, јер смо у тој области у в. д. стању, затим избор недостајућх чланова Судског савјета и сета закона без којих не можемо затворити то важно поглавље права које се назова владавина права, а без којег нема пута у ЕУ", поручује Марковић.

Зашто је важно да и ЗБЦГ уђе у владу

Изражавајући увјерење да ће коалиција За будућност Црне Горе учествовати у влади, Марковић истиче да би то било важно из више разлога.
“Прво, да се поштује изборна воља грађана, да не буде да не важе исто гласови грађана који гласају за неке партије, а да не важе гласови грађана који гласају, напримјер ДФ, јер је тада ријеч о сегрегацији”, истиче професор.
Према његовим рјечима, један од разлога је И да се смањи уцјенивачки потенцијал неких мањинских странака.

“Ту прије свега мислим на Бошњачку странку, чији су апетити мегаломански, а улазак у владу ЗБЦГ би смањио такве њихове апетите. Мислим да је Спајић нешто научио из претходних преговора са странкама, он је мудро тражио ширу подршку за владу како би отупио уцјењивачке капацитет. Ја вјерујем да ће Спајић саставити владу која има подршку најмање 49 посланика, ако не и тропетинску подршку. У супротном, ишло и се на нове изборе”, каже Марковић за Спутњик.

Смањити простор за уцјене

Аналитичар Предраг Дрецун слаже се да је одлука Милатовића да да мандат Милојку Спајић да покуша да састави 44. црногорску владу очекиван потез.
“Једнодушна је подршка Спајићу, рекао бих, од свих странака које претендују да буду дио владе. Остаје тежи дио посла, да се подијеле ресори, али сам сигуран да су сви актери који желе у владу свјесни да је ово прилика која се не смије пропустити, а нарочито сам сигуран да ће коалиција ЗБЦГ одиграти мудро и сталожено, јер им се указује прилика да уђу у владу врло снажно и да покажу да могу бити партнер, како политичком истоку, тако и политичком западу”, поручује Дрецун.
Он вјерује да ће Спајић брзо саставити владу која ће имати подршку 49 посланика, а каже, да би било пожељно да влада има подршку и до 56 народних посланика, јер онда не би било ни милиметар простора за нечије уцјењивачке потезе.
Према незваничним информацијама, током разговора са представницима ЗБЦГ, Милојко Спајић им је понудио четири ресора у влади: просвјету, спорт, капиталне инвестиције, културу и једно мјесто потпредсједника у 44 влади.
Милатовић је дајући Мандат Спајићу казао да од њега очекује одговорност и експедитивност у овом процесу. "Као предсједник Црне Горе сматрам да нам је потребна политичка и реформска влада", казао је Милатовић и додао да очекује да овај процес буде инклузиван.
 Лидер Покрета Европа сад Милојко Спајић - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2023
РЕГИОН
Спајић мандатар за састав нове Владе Црне Горе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала