- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Светске цене пиринча у јулу највише за 12 година

CC0 / Unsplash/Pille R. Priske / Пиринач
Пиринач - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2023
Пратите нас
Светске цене пиринча су у јулу биле највише од септембра 2011. године, саопштила је агенција УН за храну и пољопривреду ФАО.
Глобални индекс цена пиринча је у јулу порастао месечно за 2,8 одсто, на 129,7 поена, што је највише скоро 12 година, навела је агенција са седиштем у Риму.
Како наводи Си-Ен-Би-Си, пиринач је у односу на јул 2022. године поскупео за 19,7 одсто због индијске забране извоза неких врста пиринча и неповољних временских услова који би могли да утичу на производњу.
"Неки добављачи су забринути због потенцијалног негативног утицаја климатског феномена Ел Нињо на производњу пиринча, као и због прекида жетве у Вијетнаму услед киша, што је подстакло раст цена", додаје се у извештају.
Индија, водећи светски извозник ове намирнице, забранила је 20. јула извоз белог пиринча који не спада у врсту басмати, пошто влада у Њу Делхију жели да заустави раст цена пиринча у земљи и истовремено обезбеди довољну количину залиха "по разумним ценама".
Ова држава има више од 40 одсто удела у глобалној трговини пиринчем.
Актуелна цена фјучерса сировог пиринча се креће око 16,02 долара за центу (цњт)
Цента у САД и Канади одговара тежини од 45,36 килограма.
ФАО индекс цена пиринча ће у августу вероватно бити још већи него у јулу, сматра виши аналитичар глобалне банке хране и пољопривреде Рабобанк, Оскар Тјакра.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала