- Sputnik Србија, 1920
МУЛТИМЕДИЈА
Када слика говори више од хиљаду речи! Кроз Спутњикове фото-галерије, инфографике и други мултимедијални садржај сагледајте свет из другачије перспективе.

„Улаз у рај“ – На небу се појавио редак феномен /видео/

CC BY-SA 2.0 / Blue_Horse / Иридесцентни облаци
Иридесцентни облаци - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2023
Пратите нас
Изузетно редак небески феномен при коме су облаци у облику торнада праћени дугом одушевио је све кориснике интернета, а неки су коментарисали да изгледа као улаз у рај.
Према наводима сајта Унилад, бајковити призор указао се изнад Кине, а по кинеском народном веровању представља предсказање добрих прилика.
Ипак, НАСА је објаснила да се овај астрономски феномен зове иридесценција облака и може бити знак упозорења на предстојеће лоше временске прилике.
Поред тога, НАСА је раније истакла да када се појаве велики шарени облаци, заправо има много скривених тамних облака. Ако пажљиво погледате овај кратки видео, видећете да се шарени облаци појављују изнад кумулусних облака, што такође значи да се доњи облачни слој стално развија навише, а у будућности се може формирати и олуја, што је упозорење да у локалном подручју може доћи до лошијег времена.
Иако подсећа на дугу, принцип настајања ове појаве је другачији. Док је дуга резултат рефракције (сунчева светлост се савија и прелама док пролази кроз велике капљице воде), иридесцентни облаци настају због дифракције, која се догађа када сноп светлости наиђе на препреку сличне величине тој таласној дужини светла и затим се прелама и савија око препреке. Када се Сунце налази сакривено дебљим облаком, водене капљице облака могу да изврше дифракцију светлости која кроз њих пролази.
Супермесец се издиже изнад ватромета у Канзас ситију. - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
У августу ће ноћно небо два пута обасјати астрономски феномен, први већ вечерас
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала