Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Русију неће победити на бојном пољу

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас, говорећи о украјинској кризи, да Русија неће бити побеђена на бојном пољу, али да је сукоб исцрпљујући и да би било најбоље да се постигне примирје.
„После повратка Херсона и Харковске области у руке Украјине, људи су очекивали да ће Украјина брже повратити територију. Цео Запад им даје оружје. Сада је јасно да од тога нема ништа. Ту нема лаког краја, води се рат исцрпљивања, и уз сву снагу Запада Русију неће победити на бојном пољу. Нисам сигуран шта Русија може да добије политички, и зато би било најбоље да се постигне примирје. Видим иницијативе које долазе из неких арапских земаља, надам се да ће нас нешто приближити миру. Мислим да је то и у интересу председника Бајдена, сви би му рекли капа доле. Економија би одмах процветала, цене енергената би драматично пале. Све би било много лакше. Ја мислим да он зна да је кључно питање избора у САД економија. Људе у САД занима економија и да живе боље, и верујем да ће његова политика бити да се заустави рат. Исцрпљени су и Русија и Украјина, иако се руска економија држи боље него што су многи очекивали. Види се да су се спремали за то, како да чувају своју валуту, замене Свифт“, рекао је Вучић у емисији "Ћирилица" на ТВ Хепи.
Вучић је рекао и да ће се Украјина деценијама опорављати од сукоба.

Европљани ће губити савезника као Западно римско царство

Председник Србије је рекао да се позиција Србије не мења и остаје на европском путу, али да је добро да се чувају односи са земљама Брикса.
„Нисмо слепи, видимо шта се збива. Друга ствар је да је добар део земаља сит ароганције колективног запада. Ја често лакше причам са Американцима него са људима из Западне Европе. Американци имају своје вредности, са којима се често не слажем, али имају и „Get it done“. (Уради то). То је добра политика. Али када вам се све сведе да намећете своје вредности, од Азербејџана и Египта до Индонезије, сви ти људи ће дочекати тренутак да виде стварање нечега новог, и да пруже отпор. Ја очекујем велике промене, где ће Европљани само говорити о вредностима, а губиће савезнике, као Западно римско царство. То је као да уживамо у фонтанама и најлепшим купатилима, док нам варвари долазе изнад Алпа и правимо се да ништа не видимо“, рекао је Вучић.

Куртијев сан је да протера Србе

Говорећи о ситуацији на Косову и Метохији Вучић је рекао да се није одустало од Шолц - Макроновог плана, али да је питање шта ће Србије тиме да добије.
„Ситуација је тешка. Србе намамљују, хапсе сваког дана“, рекао је Вучић додајући да за све то постоји нечија дозвола, а да није у интересу Србије да о томе сада говори.
Вучић је говорећи о премијеру привремених инситуција у Приштини Аљбину Куртију рекао да је реч о човеку чији је животни сан да протера Србе и да буде ратни вођа.
„То угрожава стабилност, мир. Срби све теже живе на Косову и Метохији. Свако погоршање доводи у опстанак нашег народа“, рекао је Вучић.

У октобру посета Кини, ускоро и Мађарској

Вучић изјавио је да га очекује велика посета у оквиру пројекта „И појас и пут“ и одлазак у Кину у октобру, а да још у августу иде два дана у Мађарску где ће доћи многи европски и светски лидери, а потом има још један веома важан позив о којем за сада не може да говори.
„Имаћу велику посету „И појас и пут“ Кини у октобру, шта ће то тамо бити велико је питање, јер се очекује и вероватно долазак (председника Русије Владимира) Путина. Добио сам важан позив на отварање Атлетског шампионата у Мађарској, идем два дана. Доћи ће многи европски и светски лидери, после тога добио сам још један важан позив о коме не могу да говорим, за дан после, очекује се и долазак свих лидера југоисточне Европе и још неких важних европских и светских лидера“, рекао је Вучић.
Председник је нагласио да очекује велике и важне разговоре до краја године са веома важним партнерима.

Шта год да урадим по питању санкција Русији, људи неће бити задовољни

Вучић је изјавио да би, све што би урадио по питању санкција Русији, у српском народу било погрешно протумачено.
„Да уведем санкције Русији они би рекли 'антипатриотски потез', а до тада крив сам што нисам увео санкције Русији. Да уведем санкције Русији рекли би 'сада ћемо имати већу цену гаса, имали смо историјске везе са Русијом'. Да будем сасвим искрен: угодити нашем народу је немогуће и то се не трудим одавно“, поручио је Вучић.

Зеленски је паметнији од Мерешка

Коментаришући недавну изјаву председник Одбора за спољне послове украјинског парламента Александра Мерешка да се у Кијеву размишља о признању такозваног независног Косова, Вучић је рекао да са Украјином не види ниједан проблем јер Украјина управо није признала јужну српску покрајину као независну државу.

„Ја мислим да је Зеленски паметнији од Мерешка, јер би све срушили. Ја не мислим да ће Зеленски тако нешто да уради. Украјинци су наши пријатељи и када сам се срео са Зеленским у Кишињеву разговарали смо четири – четири и по минута. Где год да га сретнем тако ћу да урадим јер наша је обавеза да пристојно разговарам“, рекао је Вучић.

Када не припадате највећим силама света онда морате да се држите неких принципа, Србија се држи тих принципа, напоменуо је он.

Србија ће да искористи „Експо“ на најбољи начин за развој

Говорећи о пројектима и плановима за развој Вучић је изјавио да ће Србија искористити организацију међународне специјализоване изложба „Експо 2027“на најбољи начин за развој земље, али да је појединима у Србији жао што је добијена таква прилика.
„Имате са једне стране енергију стварања, рађања и изградње, а са друге стране рушилачку енергију“, рекао је Вучић гостујући у емисији „Ћирилица“ на ТВ Хепи.
Председник Србије је рекао да су увек кроз историју постојали људи који гурају земљу напред имају страст, жељу и енергију да направе нешто више и да су због тога били изложени порузи и ниподаштавању, потцењивању и подсмеху.
Вучић је рекао да је посебно поносан на оне друге грађане, пошто се на хиљаде њих јавило са идејама и предлозима након што је представио пре неколико дана Програм развоја Србије до 2027. године у оквиру припрема за „Експо“.
Он је додао да је сада време годишњих одмора, али да ће врло брзо бити направљена машинерија која ће моћи да одговори свим изазовима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала