- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Хакери објавили документ о спремности Швајцарске да пошаље оружје Украјини; Берн потврдио

© Sputnik / Алексей Филиппов / Уђи у базу фотографијаФедерални дворац (Парламент) у Берну
Федерални дворац (Парламент) у Берну - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2023
Пратите нас
Хакерска група „Џокер ДПР“ објавила је поверљив документ државног секретаријата за економију Швајцарске (SECO) у ком се разматрају различити сценарији који омогућавају Берну да пружи војну помоћ кијеву без кршења права неутралитета, објавило је локално издање „Темпс“ и медијска група „Тамедиа“.
Према објави, швајцарске власти су потврдиле да је документ оригиналан.
Хакерска група је 8. августа објавила на свом Телеграм каналу видео снимак на ком се види како је добијен поверљиви швајцарски документ, који се тиче могућности Берна да испоручи оружје Украјини.
У својој објави група уверава да су овај документ најпре пресреле САД, а затим је предат украјинској војсци.

„На једној од електронских адреса Оружаних снага Украјине био је откривен занимљив документ Федералног департмана иностраних послова Швајцарске о тражењу шеме испоруке швајцарског оружја Кијеву како би се то учинило уз очување неутралности. Овај документ су украјинској страни предале САД, које такође шпијунирају Швајцарце“, пишу хакери.

Иако су многе информације које документ садржи већ познате, параграф који је обележен као „поверљив“ садржи нове податке да Швајцарска проучава могућност стварања „кружне размене“ са балтичком државом (вероватно Летонијом) и Данском како би заменила послата борбена возила пешадије послата у Украјину са 25 швајцарских борбених возила пешадије „пирана 3“.

„Поверљиво: тренутно је, очигледно, могућа кружна размена између Данске, једне од балтичких земаља (могуће Летоније) и Украјине уз учешће швајцарске војне технике. Прибалтичка земља предаће Украјини војну технику, а у замену ће од Данске добили аналогна возила, првобитно произведена у Швајцарској (‘пирана 3’). Никаквих конкретних захтева до сада није било. Они се морају разматрати у складу са законом о војној имовини“, наводи се у документу.

Портпарол SECO Фабијан Мајенфиш потврдио је медијској групи „Тамедиа“ да је овај документ оригиналан и да је био састављен почетком 2023. године.
У интервјуу швајцарској РТВ РТС швајцарски сенатор Вернер Залцман изјавио је да га је „запањио садржај документа“.

„Увек смо говорили да су овакви послови у формату 'кружне размене' кршење швајцарске неутралности“, истакао је он.

Раније је Федерални савет Швајцарске потврдио да је привржен забрани извоза наоружања, швајцарске производње, трећим земљама. Ова одлука је мотивисана неутралним статусом земље.
Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2023
РУСИЈА
Америка уцењује Швајцарску: Живећете и даље богато ако одустанете од неутралности
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала