- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

После скоро 50 година: Лансирана руска космичка станица „Луна 25“ на Месец /фото/

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаЛуна 25
Луна 25 - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2023
Пратите нас
Прва руска међупланетарне станице „Луна 25“, након скоро 50 година, лансирана је са космодрома „Восточни“ у раним јутрањим часовима и требало би да слети у региону Јужног пола Месеца 21. августа, саопштила је компанија „Роскосмос“.
„Чекамо 21. август. Надам се да ће се одржати прецизно слетање на Месец“, рекао је генерални директор „Роскосмоса“ Јуриј Борисов обраћајући се након лансирања.
Ракета „Сојуз 2.1б“ је лансирана са космодрома „Восточни“ у 2.11 часова по московском времену.
Након девет минута горњи степен ракете „Фрегат“ са међупланетарном станицом „Луна-25“ одвојио се од трећег степена ракете и изашао на орбиту око Земље.
„Луна-25“ ће бити прва станица која ће извршити слетање у рејону Јужног пола Месеца који има веома сложен рељеф. Претходне станице су слетале у екваторијалне зоне. Главни циљ станице је истраживање месечевог тла на присуство леда.
Друга фаза, након одвајања горњег степена ракете од станице, „Луна 25“ ће прелетети до природног сателита Земље, који ће трајати око пет дана. Планиране су две корекције маршруте лета станице: прва 1,5 дана након старта, друга дан пре изласка на орбиту око Месеца.
Када станица почне да кочи почеће трећа фаза - лет око Месеца по кружној околополарној орбити висине 100 километара, која ће трајати три дана.
У четвртој фази ће „Луна-25“ прећи на елиптичну орбиту за слетање са минималном висином од 18 километара. На крају, након обављања прорачуна, требало би да дође до слетања у близини Јужног пола Месеца, које би требало да се догоди 21. августа.
Процењено је да ће станица „Луна-25“ бити активна годину дана.
Борисов је најавио да ће аутоматску станицу „Луна 26“ лансирати 2027. године, „Луна 27“ – 2028. године и „Луна 28“ после 2030. године.
Ово jе прва мисија на Месец у историји савремене Русије. Претходна, совјетска станица „Луна 24“, послата је 1976. године. Тада је на Земљу донето око 170 грама лунарног тла.

Три фазе лунарног програма

Русија је лунарни програм утврдила 2018. године и он има три фазе: „Излаз“, „Предстража“ и „База“.
Прва фаза подразумева изградњу основног модула станице близу Месеца, тестирање перспективног брода „Орао“ са посадом и беспилотне летелице. У исто време, планирано је истраживање сателита аутоматским станицама серије „Луна“ од 2025. до 2028. године, као и почетак изградње супер тешке ракете „Јенисеј“ за летове са посадом до Месеца, који су планирани у другој фази.
„Предстража“ подразумева увежбавање средстава за приступ Месечевој површини и слетање космонаута на две недеље како би се распоредили први елементи базе. Друга фаза је предвиђена за период од 2025. до 2035. године.

Трећа фаза ─ „База“, која је планирана за период после 2035. године, требало би да буде коначна. До тада би требало да се заврши изградња базе на Месецу и формира научна инфраструктура у виду две опсерваторије. Током периода од 2036. до 2040. године ће бити распоређени навигациони апарати око орбите Месеца како би се поставиле маршруте технике која је активна на површини Месеца.
Подсетимо, председник Русије Владимир Путин је 12. априла 2022. године изјавио да Русија планира да обнови лунарни програм и лансира интерпланетарну аутоматску станицу „Луна 25“, која се раније звала „Луна глоб“.
Космичка станица Луна-25 - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2023
МУЛТИМЕДИЈА
Полетела је ка Месецу! Руска ракета на путу на којем није била скоро пола века
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала