- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Руски амбасадор у Лондону: Украјинска контраофанзива је завршена; Постоје само два излаза из кризе

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаРуска артиљерија, Запорошки правац, хаубица "Гиацинт"
Руска артиљерија, Запорошки правац, хаубица Гиацинт - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2023
Пратите нас
Украјина се услед своје неуспешне „контраофанзиве“ концентрисала на терористичке акте против руских цивилних објеката, изјавио је руски амбасадор у Лондону Андреј Келин. Према његовим речима, постоје само два излаза из украјинске кризе.

„Ствар је у томе што Украјина сада трпи пораз на бојном пољу током своје контраофанзиве, то је јасно. Она је у знатној мери усмерена на терористичке, не бојим се ове речи, нападе против цивилних објеката на територију Русије.Ако намерно циљате цивилну инфраструктуру то није ништа друго него тероризам“, рекао је амбасадор у интервјуу египатском ТВ каналу „Al-Qahera News“, а интервју је објављен на Јутјуб каналу амбасаде.

Истовремено, Келин је нагласио да руска војска за разлику од кијевског режима, изводи нападе искључиво по украјинској војној инфраструктури.
„Пропратна штета изазвана је, између осталог, тиме што Украјина распоређује ПВО средства унутар насеља што је забрањено хашким конвенцијама“, додао је амбасадор.
Руски дипломата је истакао да украјинска контраофанзива „не даје никакве практичне резултате“ и доводи само до огромних губитака међу Оружаним снагама Украјине.
Према његовим речима, Кијев губи готово 700-800 људи дневно, док су укупни губици за два месеца достигли 46 хиљада војника. Поред тога, уништена је огромна количина украјинске технике и 30 одсто оне коју је испоручио Запад.
„Сматрамо да је овим контраофанзива практично завршена“, оценио је Келин.
Амбасадор је још додао да Велика Британија не разматра и не жели да разматра никакве мировне иницијативе о Украјини, већ насупрот тежи лидерству у пумпању кијевског режима оружјем.

Стратегија Запада – погрешна

Украјина ће се, у случају наставка њеног пумпања западним оружјем, сматра дипломата, претворити у „пропалу државу“.
„Видим само два излаза из ове ситуације. Ако се настави пумпање Кијева оружјем и ако потрају напади и борбе од стране Украјине то ће се завршити тиме да ће Украјина бити пропала држава. То је оно најстрашније, јер неће имати ко да је обнови, нити ће бити новца за то. Или ће стварно доћи до реалних мировних преговора“, оценио је Келин.
Он је истакао да Русија цени напоре свих земаља, укључујући и афричких, за решавање украјинског сукоба, али тренутно нема праве иницијативе која би пружила реалан излаз из ове кризе.
Дипломата је нагласио да Запад, пумпајући кијевски режим наоружањем, може прећи танку линију у украјинском сукобу, што може да доведе до почетка трећег светског рата.
Према његовим речима, то је веома опасно и наравно не треба дозволити ескалацију и допустити увлачење у трећи светски рат.
Амбасадор је апеловао на западне земље да прекину да снабдевају Украјину оружјем и заузму реалнији став, јер је стратегија коју су одабрали погрешна.
Он је прецизирао да ће Русија можда променити тон разговора тек онда када Запад постане свестан свог погрешног гледишта, а тај тренутак се већ ближи.
Келин је закључио да је Европска унија практично потпуно слила са НАТО и почела да служи интересима САД у смислу подршке Украјини и наношењу највеће штете Русији.
Портпарол Министарства одбране Русије генерал-потпуковник Игор Конашенко саопштио је раније да је Кијев од почетка контраофанзиве, у периоду јун-јул, Кијев је изгубио преко 43.000 војника. Поред тога, украјинска војска изгубила је 76 америчких артиљеријских система М777, 84 самоходне артиљеријске хаубице из Пољске, САД, Француске и Немачке.
Бела кућа  у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2023
Специјална операција у Украјини
Бела кућа: Украјинци схватају да време није на њиховој страни
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала