- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

У Пољској ископано „дете вампир“, стављен му катанац да не устане из гроба /видео/

CC BY 2.0 / Flickr/Brad Flickinger / Археолошка ископавања
Археолошка ископавања - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2023
Пратите нас
Археолози су на пољском гробљу пронашли необичне људске остатке који највероватније припадају "детету вампиру" из 17. века. Наравно, не ради се о проналаску стварног "принца таме", већ о старој традицији сахрањивања која је пратила сујеверја из тог периода.
"Дете је било закопано с лицем према доле и стављен му је ланац са катанцем да се не би, како су у то време страховали сељани, вратио из мртвих", рекао је за Бизнис инсајдер археолог Дариус Полински са Универзитета Никола Коперник, који је већ раније предводио слична ископавања и вероватно пронашао заборављено гробље "проклетих мртваца".
Наиме, археолози су костур детета, које је у време смрти имало између 5 и 7 година, пронашли у такозваној некрополи (што у буквалном преводу значи „град мртвих“), односно на необележеном масовном гробљу у пољском селу Пиен, у близини Остромецка. На томе месту је прошле године ископана "вампирица", жена с катанцем на ножном прсту и српом који јој је био постављен преко врата - како би јој одрубио главу ако пожели да устане из гроба.

"Гробље за проклете"

Полински је водио оба истраживања и како је навео, два "вампира" су сахрањена јако близу, на растојању од два метра, и да су вероватно тадашњи мештани направили импровизовано гробље за "проклете" или непожељне, односно за оне које из разних разлога нису могли да сахране на хришћанском гробљу.
Археолог и његов тим су на том подручју открили око 100 гробова и у многима забележили необичне технике сахрањивања, укључујући и оне које су намењене спречавању повратка вампира међу живе.

Древни страх од вампира

У 11. веку грађани источне Европе често су страховали од вампира и на мртвима, за које се сумњало да би могли бити неки од њих, примењивали разне ритуале. До 17. века су такве погребне праксе постале уобичајене широм Пољске.
"Осим стављања српа, знали су и да мртвима одсецају главе или ноге, да их спаљују", казао је Полински.
"Особу су на оваквом гробљу могли сахранити из неколико разлога. Можда се чудно понашала док је била жива па су је се други бојали, а можда је боловала од болести која је узроковала физички деформитет", навео је археолог.
Такође, додао је, особа је могла бити убијена или умрети под чудним околностима.
„Или се радило о изненадној смрти, које су се у то време људи јако плашили. Сељани су се у 17. веку плашили и деце која би умрла пре него што би била крштена, као и од људи који би се удавили“, казао је Полински и додао да су у близини закопаног детета пронашли и колекцију одвојених костију, као и костур труднице с фетусом старим шест месеци.

Кога су се тачно бојали?

До 2014. године заправо нико није детаљно проучавао да ли постоји нешто јединствено у хемијском смислу међу остацима оних који су били проглашени вампирима. Универзитет Јужна Алабама је први у свету који је спровео такво истраживање, пише портал Индекс.
Та студија показала је да "вампири" уопште нису били странци, како се претпостављало, већ да су из истог подручја на којем су сахрањени. Научници су проучавали костуре шесторо људи који су сахрањени као вампири на гробљу у северној Пољској, уз стотине тела с нормалном сахраном.
Како би истражили њихово порекло, упоређивали су зубе "вампира" са кутњацим 54 "нормална" мештана који су сахрањени на том гробљу. Открили су да су свих шест „вампира“ били из тог краја, односно да се није радило о странцима, па је очигледно нешто друго било узрок томе да су их сматрали чудовиштима.
Научници су у истраживању изнели алтернативну теорију - да су вампири можда умрли од епидемије колере која је харала источном Европом у 17. веку. Они сматрају да су можда прву особу која је тада умрла од те заразне болести прогласили вампиром.
"Људи из каснијег средњевековног раздобља нису разумели како се болест шири, а уместо научног објашњења за епидемије, колеру и смрт, имали су оно надприродно - у овом случају вампире", рекла је антрополошкиња Лесли Грегорицка.

Научно објашњење за вампире

Осим друштвеног аспекта, постоји и неколико научних објашњења за појаву мита о вампирима. На пример, одређени облици порфирије узрокују осетљивост на светло, односно они који болују од те болести могу имати здравствених проблема ако се изложе сунцу - појављују им се пликови на изложеном подручју и осећају бол или свраб.
Због могућих симптома порфирије, која укључује појачану длакавост, ожиљке, промену боје коже, деформацију лица и прстију, претпоставља се да су они с том болешћу подстакли не само предања о вампирима, већ можда и о вукодлацима.
Неки стручњаци сматрају да је веровање у вампире произашло из покушаја прединдустријског друштва да објасни процес смрти и распадања. Наиме, људи тог периода су очекивали да ће се тело у земљи распасти једнако брзо као и оно изложено елементима.
Стога су посумњали на вампиризам када је леш, ако су га случајно из неког разлога ископали, изгледао добро очуван, надуван као да се нагутао крви и с траговима крви на уснама. Али, они тада нису знали да се мртва тела природно надувају због акумулације гасова у телу, при чему се ствара притисак на плућа и крв тера према шупљинама, попут устију или носа.
Осим тога, приликом распадања долази до сакупљања коже и десни, због чега зуби постају јаче истакнути, што је можда подстакло мит о огромним очњацима код вампира.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала