- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

У Србији удвостручен број младих купаца станова

CC0 / / Ентеријер
Ентеријер - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2023
Пратите нас
У првој половини 2023. године, према подацима Републичког геодетског завода, у чак 15,2 одсто свих трансакција станова учесници су били млади купци узраста од 18 до 30 година, наводи се у саопштењу РГЗ-а.
Републици Србији се смеши нова ера на стамбеном тржишту, када је реч о старосној структури купаца, а према најновијим подацима РГЗ-а, бележи се импозантан пораст удела купаца станова млађих од 30 година у укупном броју купопродаја станова, означавајући снажан заокрет у свету некретнина, наводи се у саопштењу.
Додаје се да је овај број изузетно значајан у поређењу са подацима из претходне године, када је ова категорија купаца представљала 13,6 одсто тржишта, а нарочито ако упоредимо са 2019. годином када је удео младих износио скромних 7,9 одсто.
У региону Војводине, купци млађи од 30 година учествују у стамбеном тржишту са уделом од 16,1 одсто, док је најмањи удео забележен у региону Шумадије и Западне Србије са 13,5 одсто. У Београду, где се ствара пулс модерног живота, 15,7 одсто младих се одлучује за свој први корак на стамбеном путовању.
Занимљиво је приметити да се и старосна структура купаца мења, тако да је просечан купац стана у Србији постао све млађи, сада са 45 година у 2023. години, у поређењу са 46 година у 2022. и чак 49 година 2018. године.
У истом периоду, анализа старосне расподеле показује да су станове најчешће куповали појединци између 31 и 45 година (40 одсто), док су група од 46 до 60 година и они преко 60 година заузели 27,7 одсто и 17,1 одсто тржишта, наводи се у саопштењу.
Успон младих купаца на српском стамбеном хоризонту у складу је са глобалним трендом, а према извештају Националне асоцијације за некретнине за 2022. годину у САД удео младих купаца износио је 20 одсто.
У исто време Србија сигурним корацима следи овај пут, показавши да млади имају кључну улогу у обликовању будућности не само својих домова, већ и друштва у целини, а нове генерације доносе са собом нове преференције, технолошку освешћеност и жељу за модерним начином живота, што ће сигурно допринети иновацијама у сектору некретнина, закључује се у саопштењу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала