- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Убијени еквадорски политичар упозоравао да албанска мафија контролише земљу

© AP Photo / APIФернандо Вилависенсио
Фернандо Вилависенсио - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2023
Пратите нас
Кандидат за председника Еквадора Фернандо Виљависенцио, који је убијен у среду на предизборном скупу, био је познат као борац против корупције, а током кампање је упозоравао и на албанску мафију за коју је рекао да контролише државу заједно са још два мексичка картела.
"Данас Еквадор контролишу Картел нове генерације Халиско и Синалоа картел, оба из Мексика, као и албанска мафија", рекао је Виљависенцио у мају за Си-Ен-Ен Еспањол.
Он је навео да је Еквадор постао "нарко држава" и позвао да се започне борба против "политичке мафије".
У марту ове године, албански медији су писали о томе да би везе председника Еквадора Гиљерма Ласе могле да доведу до његовог рушења.
Локални медији су тих дана објавили неколико пресретнутих снимака на којима се чују Ђовани Понсо и Маура Варгас, генерали еквадорске полиције, који су разговарали о томе како да спасу председника од могућег опозива.
Извештаји медија су садржали и информације о корупционашким и криминалним аферама у које је наводно умешан зет Ласа, Данило Карера, који је познат као "Велики кум".
Између осталог, Кареро је оптужен за јаке везе са албанским мафијашким групама, а еквадорски медији су објавили да су Лаосву председничку кампању 2021. године ове групе финансирале са 1,5 милиона долара.
У истрази о корупцији и трговини дрогом у које су умешани људи блиски председнику Ласу и албанској мафији, појавило се и име министра пољопривреде Бернарда Манзана, који је убрзо поднео оставку.
Након убиства Виљависенција, саопштење је издала организација Хјуман рајтс воч, која је навела да пораст организованог криминала доводи у ризик институције Еквадора и животе његових грађана.
Из Хјуман рајтс воча су упозорили на две велике банде Конерос и Лобос за које су истакли да су, између осталог, повезане и са албанским трговцима дрогом.
Према истраживањима јавног мњења, Виљависенцио је имао подршку 7,5 одсто бирача и био је пети по популарности међу председничким кандидатима.
И поред тога што је уведено 60-дневно ванредно стање у земљи, председник Еквадора Ласо поручио је да ће избори бити одржани 20. августа.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала