- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Бивши агент ЦИА: Украјинска контраофанзива довела до огромног броја жртава

© AP Photo / Efrem LukatskyУкрајински војници у Запорошкој области
Украјински војници у Запорошкој области - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2023
Пратите нас
Одлука украјинског председника Владимира Зеленског да покрене контраофанзиву без неопходног наоружања довела је до огромних губитака у Оружаним снагама Украјине, изјавио је бивши аналитичар ЦИА Лари Џонсон на Јутјуб каналу „Dialogue works“.
„Као резултат контраофанзиве, украјинске снаге изгубиле су око 60 хиљада – то су сулудо високе бројке... По мом мишљењу, злочин је како су поступили са тим момцима“, оценио је он.
Према његовим речима, кијевски режим од старта није имао шансе за успех у офанзивним дејствима. Истовремено, амерички политичари су једногласно убеђивали Зеленског да су Украјинци на путу ка тријумфу.
Резултат овог покушаја били су ненадокнадиви губици у људству украјинске војске, додао је аналитичар.
Као главни узрок пораза Оружаних снага Украјине Џонсон назива недостатак потребног броја ПВО система и артиљерије, без којих Оружане снаге Украјине не би требало да прелазе ни у офанзиву на утврђене положаје руских снага.
Контраофанзива, о којој се дуго причало у Кијеву, почела је 4. јуна на јужнодоњецком, запорошком и артјомовском правцу, при чему је украјинска војска концентрисала главни удар на запорошки сектор фронта. Како је раније приметио председник Русије Владимир Путин, Оружане снаге Украјине нису могле да постигну успех, а губици непријатеља током контраофанзиве премашили су 26 хиљада људи.
Украјинска војска - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2023
Специјална операција у Украјини
Амерички медији: Украјинска контраофанзива није ни загребала по првој линији руске одбране
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала