- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Кабинет председника Владе Северне Македоније: Куртијева посета приватна, организована мимо протокола

© Sputnik / Лола ЂорђевићМакедонска застава
Македонска застава - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2023
Пратите нас
Кабинет председника Владе Северне Македоније саопштио је да је посета премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија тој земљи била приватна посета. Како се истиче у саопштењу, у кабинету премијера Димитра Ковачевског сматрају да је истицање застава које нису националне противно протоколима и законима за организовање догађаја.
"За детаље о позиву, протоколу и организацији догађаја, обратите се организатору", каже се у саопштењу владе поводом јучерашње посете Куртија Тетову и Скопљу, преноси македонски медијски сервис а1он.
"Истовремено, врста иконографије на манифестацији у присуству високог представника стране државе је неприкладна и недозвољена у држави чланици УН и држави чланици НАТО-а. Сектор унутрашњих послова Тетово предузео је мере за идентификацију починилаца и потпуно расветљавање случаја", додаје се у саопштењу.
Истиче се да је кабинет премијера током дана контактирао амбасадора тзв. Косова у Републици Северној Македонији, у вези са поменутом иконографијом која је коришћена током незваничне посете Куртија.
Истовремено, из кабинета премијера напомињу да је за осуду чињеница да на манифестацији организованој на територији Републике Северне Македоније није отпевана македонска химна и није истакнута македонска национална застава.
"Истичемо да све земље региона које желе да он буде просперитетан, економски развијен и интегрисан у Европску унију и које желе да граде пријатељске односе са својим суседима, треба свим својим деловањем да продубљују пријатељства између држава и грађана, инсистирањем на поштовању, пре свега, националних обележја, као и мултикултуралних специфичности сваке од земаља у региону", наводи се у саопштењу кабинета Ковачевског.
Напомиње се да, иако локална самоуправа у Северној Македонији има пуну слободу у доношењу одлука које се тичу општине, Кабинет премијера Ковачевског се не слаже са преименовањем улице која носи име херојске Друге македонске бригаде у Адем Демаћи.
"Како је могуће да улица у главном граду добије име по особи која нема везе са македонском историјом, а цео догађај којем је присуствовао премијер стране државе организован је без иједне македонске заставе", истиче се у саопштењу Кабинета премијера.
Република Северна Македонија, додаје се, као функционално мултикултурално и мултиетничко друштво је пример земље која поштује различитости и интензивно гради добросуседске односе са свим својим суседима, засноване на поштовању и сарадњи, што треба да допринесе даљем развоју како земље, тако и региона, појашњавају из владе.
У реаговању Либерално-демократске партије (ЛДП), између осталог се наводи да национализам никоме ништа добро у мултиетничком друштву не доноси, већ је само извор сукоба и мржње.
За председника Европске демократске партије Аријанита Хоџу посета премијера привремених приштинских институција дошла је у правом тренутку јер је Курти послао поруку странкама "да пазе са ким сарађују".
Према речима градоначелника Куманова Максима Димитриевског, догађаји у Скопљу и Тетову бацају у воду слоган "Једно друштво за све". Посебан проблем, сматра Димитриевски, представља истицање обележја такозване Велике Албаније, као и неинтонирање државне химне.
Уједињена македонска дијаспора (УМД) тражи од владе да напише протестно писмо тзв. Косову и да прогласи Аљбина Куртија персоном нон-грата.
Лидер опозиционе Алијансе за будућност Косова (АБК) и бивши премијер привремених приштинских институција Рамуш Харадинај поручио је Албанцима у Северној Македонији да не верују Куртију.
"Драги албански сународници у Северној Македонији, не верујте преваранту Аљбину Куртију. На Косову блокира све путеве и пројекте, укључујући и пут за Плав (у Црној Гори). Након што више не може да лаже Косоваре, дошао је да лаже вас, за пут Тетово-Призрен. Исто је покушао и у Албанији, али му нису поверовали и избацили су га. Немојте постати жртве његових обмана", поручио је Харадинај.
Курти се у петак током незваничне посете Северној Македонији састао само са лидерима опозиционих партија Албанаца и присуствовао преименовању улице „Друга македонска бригада“ у „Адем Демаћи“ у скопској општини Чаир.
На скупу у центру Тетова током Куртијеве посете истакнута је застава тзв. „велике Албаније“, која обухвата делове Северне Македоније, Црне Горе, Србије и Грчке.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала