- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„Политичко насиље, иза свега стоји амерички амбасадор“: Додик о оптужници Тужилаштва БиХ /видео/

© Tanjug / FOTO SRNA/BORISLAV ZDRINJAМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2023
Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик оценио је да је оптужница, коју је Тужилаштво БиХ покренуло против њега и в.д. директора Службеног гласника Српске Милоша Лукића, срамна и да представља политичко насиље.
„Иза свега заправо стоји сила иза које стоји амерички амбасадор у БиХ који показује своју србофобију“, изјавио је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.
Истакао је да не постоји закон према којем могу да подигну оптужницу.
„Могли сте видети да су се само америчка Амбасада и непостојећа канцеларија ОХР-а огласили. Нисам имао дилеме између тога шта да урадим, радио сам свој посао председника, потписао сам указ и то ћу наставити чинити. Уверенији сам у све ово што радим сада“, поручио Додик.
Додик је најавио да ће покренути тужбу против тужиоца због злоупотребе службеног положаја.
„Тужилаштво БиХ нема уставни основ и Устав није дао овлашћење БиХ да се бави овим питањима. Очекујем да Суд има више слуха него Тужилаштво, које је било приморано да ово учини. Срамно је да имамо овакве тужиоце, заправо ниске полтроне. Одређено је троје тужиоца да раде на овом предмету, од чега су двоје отказали. Тај закон не постоји, Кристијан Шмит није високи представник, а самим тим и његова канцеларија не постоји“, изричит је Додик.
Истакао је да је спреман на сваку врсту легитимне борбе.
„Ја нисам овде био биран да бих лагодно прошао овај политички мандат. Ја никада нисам оптужен, ни осуђен за било шта. Непоштовање одлука Шмита - то је разлог? И да је легалан високи представник, он не може овако да ради. Ми показујемо да желимо да разговарамо са партнерима у БиХ, већ десет година, али не успевамо“, навео је Додик.
Република Српска наставља са својом политичком и правном борбом, истакао је Додик и позвао грађане да се окупе око институција.
„Да се окупимо председника Српске, не око Милорада Додика. Донели смо закон, да заштитимо имовину, а то њих боли. То је једна србомрзачка политика из Сарајева, на челу са Шмитом“, казао је Додик, пренео је портал РТРС.

Жељка Цвијановић: БиХ на ивици пропасти, ОХР инструмент за генерисање криза

Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да је БиХ доведена на ивицу пропасти разним мешетарењима међународног фактора.
Цвијановићева је истакла да грађани Републике Српске одлично знају да је Република Српска од постанка под сталним притиском оних унутар и изван БиХ који настоје да централизују земљу мимо Уставом предвиђених процедура.
„И садашњи најављени правосудни прогон председника Републике Српске и директора Службеног гласника је у ствари чисти политички прогон“, рекла је Цвијановићева.
Она је у изјави за Срну подсетила да су, према одлуци Уставног суда БиХ из 2006. године и датом образложењу, високи представници они које верификује Савет безбедности УН.
„Како правосуђе БиХ, може процесуирати некога изабраног у складу са Уставом и законом зато што се није повиновао наметнутим одлукама оних који нису именовани у складу са предвиђеним процедурама међународног права, и који чак и да јесу тако именовани, опет немају мандат да намећу било какве законе? Значи, ово правосуђе делује противно одлукама Уставног суда сопствене земље“, констатовала је Цвијановићева.
Застава БиХ - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2023
РЕГИОН
Тужилаштво БиХ подигло оптужницу против Додика и директора Службеног гласника Српске
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала