- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Албанац и Грк међу притвореним хрватским хулиганима – ДНК ће открити убицу

© AFP 2023 / VLADIMIR SIMICEKФудбал – хулигани пре утакмице
Фудбал – хулигани пре утакмице - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2023
Пратите нас
Свих 30 хулигана који су се у петак појавили пред истражним судијама због нереда у Атини, задржано је у притвору, међу којима је 28 Хрвата, један Грк и један Албанац. У тим нередима у атинској четврти Неа Филаделфија, у понедељак је убијен 29-годишњи навијач АЕК-а Михалис Кацурис.
Грчки медији објавили су претходно да је дванаесторици хулигана, међу којима је 10 Хрвата одређен притвор.
Према полицијским изворима, са кључног видео снимка, али и са других снимака сигурносних камера, као и са фотографија, починиоци се не могу идентификовати јер носе шлемове, фантомке и капуљаче.
Прикупљање ДНК од укупно 105 осумњичених лица почеће у суботу.
Пред истражне судије и јавне тужиоце требало би да изађе још 30 оптужених, а у недељу ће се о оптужници изјаснити преосталих 45 приведених.
Грчки медији објавили су да је истрагом круг осумњичених сведен на пет особа, и то на тројицу грчких држављана, једног Хрвата и једног Албанца.
Ухапшени Хрвати, навијачи загребачког Динама, пред судијама су негирали да су код себе имали хладно оружје, тврдећи да само желели да гледају свој тим на тренингу, и негирали си било какву повезаност са убиством 29-годишњег навијача АЕК-а Михалиса Кацуриса, преноси атински дневник Катимерини.
Оптужени хулигани су углавном тврдили да су били на погрешном месту у погрешно време и да нису умешани у инциденте.
„Прешли смо на терен 'ОПАП АРЕНА Агиа Софија', како бисмо гледали како наш тим Динамо Загреб тренира дан уочи утакмице против АЕК-а, за који по забрани УЕФА нисмо осигурали карте. Неочекивано смо се нашли уплетени у насилне инциденте који су трајали најмање пола сата, без благовремене интервенције полиције“, изјавио је један од оптужених Хрвата у свом исказу и правдао се рекавши да „су трчали јер су се плашили хапшења“.
Приведени 27-годишњи Грк и 22-годишњи Албанац, изјавили су да су на месту инцидента били само "случајни пролазници".
Младић пореклом из Албаније, код кога је пронађен нож на склапање, рекао је да је у понедељак увече био на послу у Новој Филаделфији. Оптужени Албанац, који је према информацијама стављен у главни ред осумњичених за убиство Кацуриса, тврди да је отишао на место инцидента, након што је чуо буку и видео бакљаду испред стадиона АЕК-а.
„Док сам чекао испред станице, чуо сам повике, експлозије и бакље и отишао да видим шта се дешава. Нисам учествовао у нередима“, рекао је он.
Што се тиче ножа пронађеног код њега, тврди да му је био потребан за посао.
„Склопиви нож који је пронађен код мене користим у свом послу. Нисам организовани навијач ПАОК-а, ја сам обичан спортски навијач. Идем на стадион, са оцем и братом, кад год могу да нађем јефтине карте. Желим да се скине тајност са моје комуникације, да се провери мој мобилни телефон и да се узме ДНК узорак, како би се утврдило да немам везе са оним за шта ме оптужују“, рекао је у изјави један од главних осумњичених.
Окривљени 27-годишњи Грк, чију су продавницу у Ампелокипију у четвртак напали навијачи АЕК-а, такође је изјавио да је био обичан пролазник на месту крваве туче.
„Желим категорички да кажем да немам никакве везе са оним што се догодило у области Неа Филаделфије између хрватских криминалаца, који су дошли у Грчку да убијају и уништавају имовину и криминално организованих навијача АЕК-а, који су имали убилачки сусрет са хрватским криминалцима и на сличан начин су били наоружани ножевима, пајсерима, дрвеним палицама и другим опасним оружјем, што се види и на видео-снимцима, које је ЕЛАС запленио и унео у досије“, наводи он у својој изјави.
Од раније познат полицији, 27-годишњак у прошлости оптужен за навијачко насиље, али и за криминалну организацију, рекао је да се случајно нашао на лицу места, као и да није познавао хрватске хулигане.
Погледајте нову епизоду емисије Миљанов корнер.
Грчка полиција је против демонстраната у Атини употребила и шок бомбе. - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2023
СПОРТ
Нови сукоби навијача у Атини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала