- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Нема бриге за гас, Србија има 620 милиона кубних метара резерви

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаГас
Гас - Sputnik Србија, 1920, 13.08.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић поручио је да људи у Србији не морају да страхују што се тиче гаса за предстојећу зиму, будући да има довољно резерви.
„Проверавам и конзерве грашка и пасуља... Сувише је ово озбиљна држава и не треба да брину, а једино о чему треба да размишљају јесте колико треба да раде“, рекао је Вучић напомињући да Србија има 620 милиона кубних метара резерви гаса што у Банатском двору, што у Мађарској.

Пола милиона више запослених него у 2012. години, зараде ће расти

Председник Србије је подсетио на повећање плата за просветне раднике које ће кумулативно износити минимум 15 одсто.
Истакао је и да је сада маљи одлив људи из земље.

„Данас и формално имате и 500.000 људи више запослених него 2012. године. Сада постоји повратни процес и све је мањи одлив из земље. Људи ће се врати у своју земљу. Када просечна плата пређе 1.000 евра људи ће се враћати. Овде ће живот бити не много лошији од онога на Западу. Радићемо да вратимо људе“, навео је он гостујући на ТВ Пинк.

Како је рекао, сада просветари траже повећање плата, а од 1. септембра добиће повећање од пет одсто и од јануара још најмање 10 одсто, а инфлација, како је навео, неће прећи 11 одсто.
Како је истакао, плате ће упркос инфлацији бити веће.
„Ми то радимо за људе који разумеју и који не траже повод за штрајк по сваку цену, као и за медицинске сестре којима смо првима повећали плате, јер нам одлази више њих него лекара. Тиме желимо да их зауставимо, да остану они који су овде и да се врате они који су у иностранству“, поручио је Вучић и најавио повећање минималне цене рада до краја године.
Вучић је навео да је у ИКТ сектору запослено преко 220.000 људи, али да наша земља има све већу потребу за страним радницима од којих зависи.
„Више од 60 одсто људи на Моравском коридору су странци“, навео је он.
Председник Вучић рекао је да је циљ је да се сачува чврста валута, као и да динар никада није био стабилан 11 година у низу, као што је данас.

У Србији просечна плата 820 евра до краја године

„У Београду је просечна плата већ 1.000 евра, а у Србији ће до краја године просечна плата бити 820 евра“, навео је Вучић, и додао да би волео да се покуша да брза пруга до Ниша буде завршена до 2027. године, и да истовремено буде завршена пруга од Ниша до Димитровграда.
„Том пругом ће се возови кретати брзином 120 километара на сат, а треба и да се одради обилазница око Ниша, као и деоница Ниш-Брестовац дуга 23 километара, и да је продужимо до границе са Северном Македонијом“, рекао је Вучић.
Он је додао да жели да до 2027. године буде завршена и северна тангента која ће обухватити Бачки Брег, Сомбор, Кикинду и Црњу, као и ауто-пут до Зрењанина.
„Важно је и да у 28 градова осим Београда средимо фасаде и учинимо их још лепшим и привлачнијим за туристе. Када дођу у Врњачку Бању, отићи ће и до Гоча, Трстеника и Велике Дренове“, рекао је он.
Говорио је да ће до Краљева моћи да се стигне вожњом ауто-путем за сат и 30 минута, и да су у току радови на деонице Чачак-Адране.
„Центар Крагујевца тиме ослобађамо, као и сам град. Коначно ћемо успети да завршимо и Тржницу у Крагујевцу, која је једна од најлепших зграда“, рекао је Вучић.

Прва линија Београдског метроа крајем 2028. године

Додао је и да ће прва линија Београдског метроа бити готова крајем 2028, а да ће нова пруга спајати простор предвиђен за Експо 2027, са аеродромом Никола Тесла, са Прокопом, као и са Националним стадионом и Обреновцем.
Истакао је да је урађено доста на плану инфраструктуре за градове Нови Пазар и Сјеницу.
„Ускоро се отварамо реконструисани пут од Рашке до Новог Пазара. Радимо пројекат за брзу саобраћајницу од Краљева до Новог Пазара. Урадили смо пут од Новог Пазара до Тутина, као и око Рибарића. Урађен је пут према месту Угао који се налази на граници са Црном Гором“, истакао је он.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала