- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Оклопна капсула за совјетске лидере чију тајну су Американци открили тек после распада СССР

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаЗИЛ-4105
ЗИЛ-4105 - Sputnik Србија, 1920, 13.08.2023
Пратите нас
ЗИЛ-4105 је један од најзаштићенијих аутомобила на свету. Американци дуго нису могли да открију тајну непробојности овог аутомобила и тек након распада СССР успели су да купе и раставе један од аутомобила ЗИЛ-4105. На њихово изненађење, тајна је била врло једноставна, пише портал Авто.инфо.
На Западу се аутомобил блиндира тако што се облаже кевларом (снажно синтетичко влакно отпорно на топлоту), који је непробојан за оружје малог калибра, па чак и за експлозивни вал. Међутим, кевлар није у стању да заштити од озбиљнијег оружја. Совјетски дизајнери су тада кренули другим путем. Направили су оклопну капсулу, а затим око ње склопили аутомобил. Није било могуће масовно производити оклопне капсуле, па их је направљено само 25, од којих су две биле намењене за испитивања. Цена ЗИЛ-4105 са оклопном капсулом, према оценама експертима, износила је око 600.000 америчких долара, али за совјетско руководство, које није штедело новац за сопствену безбедност, то је било ситно.
Овај аутомобил има највишу класу безбедности. Његова шасија је дизајнирана тако да се аутомобил не може преврнути. Оклоп, дебљине од 4 до 10 милиметара, направљен је од челика 68ХГСЛМН, који се сматра једним од најбољих на свету. Дебљина непробојног стакла на шофершајбни је 43 милиметара, а 47 милиметара на бочним и задњем прозору. Тестирања су показала да су задаци који су стављени пред конструкторима испуњени - заштита аутомобила ЗИЛ-4105 значајно је премашила заштиту његовог америчког пандана Cadillac Fleetwood Limousine.
Маса возила, у зависности од намене и уграђене опреме, кретала се од 5.160 до 5.225 килограма. Што се тиче техничких карактеристика овог аутомобила, оне су и даље импресивне.
Предње и задње кочнице су имале дискове. Запремина резервоара за гориво је 120 литара, али са потрошњом од 22 литра на 100 километара то уопште није много. Запремина система за хлађење била је 21,5 литара. Аутомобил је имао два акумулатора, две пумпе за гориво и два електрична кола. Мотор од 315 коњских снага убрзавао је овај нимало лак аутомобил од нуле до стотине за 13 секунди, а максимална брзина износила је 190 километара на сат. Такође, аутомобил је имао клима уређај. Али најупечатљивија ствар код аутомобила ЗИЛ-4105 је његова способност да се лако окрене на широком путу без скоро никаквог успоравања, као да је мали аутомобил. Истина, на уским улицама и у двориштима ЗИЛ-4150, са својим огромним димензијама, било је много теже - радијус окретања износио је 15 метара.
Производња ЗИЛ-4105 је прекинута 2000. године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала