- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Пендаровски реаговао на посету Куртија: Промовисане шовинистичке идеје, казнити одговорне

© Sputnik / Алексей ВитвицкийСкопље
Скопље - Sputnik Србија, 1920, 13.08.2023
Пратите нас
Председник Северне Македоније Стево Пендаровски затражио је да организатори јавних скупова у Тетову и Чаиру буду санкционисани због кршења законских одредби у вези са употребом државне заставе, химне и застава и симбола заједница, као и потпуним игнорисањем симбола државе.
Пендаровски је, у реаговању поводом посете премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија Тетову где је била истакнута застава тзв. „велике Албаније“, позвао надлежне органе да што пре реагују у складу са процедурама.
„Истицање провокативне националистичке иконографије, која промовише великодржавне шовинистичке идеје, представља распламсавање етничке мржње и нетрпељивости, чиме се недвосмислено нападају основни принципи и вредности Оквирног споразума, као и концепт Македоније као мултиетничке државе“, навео је Пендаровски.
Како је оценио у саопштењу објављеном на сајту председника Северне Македоније., начин реализације идеје о преименовању улице у општини Чаир је у супротности са принципом демократске расправе и поштовања историјског наслеђа свих заједница у држави.
„У том смислу, очекујем од надлежних инспекцијских служби да провере да ли је при доношењу одлуке испоштован принцип двоструке већине, што треба да обухвати и гласове заједница које нису већинске у тој општини“, закључио је Пендаровски.
Курти се у петак током незваничне посете Северној Македонији састао само са лидерима опозиционих партија Албанаца и присуствовао преименовању улице „Друга македонска бригада“ у „Адем Демаћи“ у скопској општини Чаир.
На скупу у центру Тетова током Куртијеве посете истакнута је застава тзв. „велике Албаније“, која обухвата делове Северне Македоније, Црне Горе, Србије и Грчке.
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 13.08.2023
СРБИЈА
Вучић: Посета Куртија Тетову је скандал над скандалима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала