- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Писмо подршке Додику од амбасадора и генералних конзула из реда српског народа

© Sputnik / Дејан СимићПредседник Републике Српске Милорад Додик
Председник Републике Српске Милорад Додик  - Sputnik Србија, 1920, 13.08.2023
Пратите нас
Амбасадори и генерални конзули БиХ из реда српског народа, упутили су отворено писмо подршке председнику Републике Српске Милораду Додику због, како су нагласили, скандалозне одлуке Тужилаштва БиХ да подигне оптужницу против њега као председника Републике Српске.
У писму је наведено да „чињеница да је Тужилаштво подигло оптужницу на основу правног насиља лажног високог представника Кристијана Шмита уз притисак Амбасаде САД у БиХ, говори да је реч о тиранији и стању најсличнијем окупацији“.
Истиче се да само у пораженим земљама „окупатор узурпира институције државе и намеће своју вољу као законе мимо демократских процедура“.
Амбасадори и генерални конзули БиХ из реда српског народа навели су да исто посматрају и, како наводе, „бесмислене и свакако злонамерне санкције САД и Велике Британије“ против председника Српске, српског члана Председништва БиХ Жељке Цвијановић, председника Владе РС Радована Вишковића, председника Народне скупштине Ненада Стевандића и других.
Оцењују да те санкције само означавају слабост сила у заласку, никако право и правду и да зато нису обавезујуће.
Амбасадори и генерални конзули БиХ из реда српског народа изразили су подршку Додику и комплетном руководству РС и навели да ће у наредном периоду у државама пријема, међународним организацијама и државама које нерезидентно покривају активно информисати да су наведене мере против највиших званичника РС „тиранске, антидемократске и антицивилизацијске“.
Додају да ће истицати да Савет безбедности УН није именовао високог представника у БиХ и да Кристијан Шмит представља, како наводе, „узурпатора који нарушава правни поредак БиХ, а никако легалног и легитимног представника међународне заједнице изабраног прописаним процедурама Дејтонског мировног споразума“.
Амбасадори и генерални конзули су најавили да ће појашњавати да мере САД, Велике Британије и дела ЕУ урушавају уставни поредак БиХ и борити се за уставни поредак БиХ прописан Дејтонским споразумом.
Писмо подршке потписали су амбасадори и генерални конзули БиХ: Александар Врањеш, Биљана Гутић Бјелица, Бојан Вујић, Бојан Ђокић, Бојана Кондић Панић, Боро Бронза, Вера Сајић, Драган Вуковић, Драган Јаћимовић, Душко Ковачевић, Жељко Самарџија, Ковиљка Шпирић, Милорад Живковић, Синиша Бенцун, Синиша Берјан и Татјана Телић, преноси РТРС.
Тужилаштво БиХ подигло је у петак оптужницу против председника Републике Српске Милорада Додика због непоштовања одлука високог представника у БиХ Кристијана Шмита, кога Република Српска не признаје јер, како истиче, његово именовање није потврдио Савет безбедности УН.
Прослава Дана Републике Српске, Бањалука, 09.01.2020. - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2023
РЕГИОН
"Стојимо уз политику Милорада Додика": Бројне реакције на подизање оптужнице Тужилаштва БиХ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала