- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Српски правници покренули иницијативу за формирање Савета за одбрану председника републике Српске

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 13.08.2023
Пратите нас
Српски правници покренули су иницијативу за формирање Савета за одбрану председника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Милоша Лучића против којих је Тужилаштво БиХ поднело оптужницу због непоштовања одлука Кристијана Шмита. Иницијатор формирања Савета је београдски адвокат Горан Петронијевић.
Иницијативу је подржало више од стотину адвоката из Српске и Србије , који су одлучили да добровољно и бесплатно активно учествују у овом првенствено политичком а онда и квазиправном процесу, због којег већ трећи дан не јењавају институционална и индивидуална реаговања и осуде, с обе стране Дрине, преноси РТРС.

„Шмит руши све у Бих“

"Самозванац" из Немачке, својим играријама, руши све у БиХ – од суверенитета и осталих постулата државе па до свих конститутивних елемената БиХ. А све с циљем измене Дејтонског споразума и стварања БиХ у којој би Бошњаци имали своју државу, а Срби и Хрвати само козметичку улогу“, сматра професор Уставног права Синиша Каран.
„Дакле ми говоримо о некоме ко је ништа, Шмит је ништа, он је грађанин с овог аспекта о којем ми причамо, он је ништа. Тај ништа хоће да створи нешто и на бази тога нешто што је створило ништа, неке институције БиХ поступају. 1.50 када сагледамо ову ситуацију да постоји један човек који у једној држави врши законодавну, извршну а сада видимо и практично ево сад се показало и судску, обједињује све три власти, он је класична негација свега што се зове држава“, рекао је Каран.
„И да је БиХ демократска и нормална држава, Тужилаштво би против немачког грађанина Шмита покретало поступке, већ одавно. А оно какве ли ироније оптужује особе које само поштују Устав и уставна не само права већ и обавезе. А једна од основних за председника Српске јесте да потписује указе о законима које изгласава Народна скупштина, а за директора Службеног гласника да их штампа и објављује. Овако тужилачки учинак нема никакво упориште у праву“, оцењује универзитетски професор Витомир Поповић.
„Ако је Тужилаштво подлегло оваквим притисцима онда је то јадно и жалосно јер то говори у прилог чињеници да ми немамо никаквог правног поретка овдје у БиХ, да ми озбиљно морамо преиспитати наш однос према оваквој унутрашњој структури БиХ, да ми морамо радити на јачању институција Република Српске“, каже Поповић.
Ако већ није Тужилаштво БиХ подигло оптужницу против Шмита, институције Српске сигурно хоће, најављује Поповић.
Професор Радомир Лукић оцењује да је због свега наступио један од најтежих, а вероватно и одлучујући тренутак у новијој историји БиХ и Републике Српске.
„На други начин покушава да се врати нешто што је бивало пре 15,20 година када су људи без судских поступака кажњавани одузимањем најважнијих политичких, економских и грађанских права. Сада ја по среди сличан покушај само га настоје ставити у једну наводну правну форму која то заиста не може да буде“, сматра Лукић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала