- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Задатак изврше за 20 секунди: Руски јуришни дронови у специјалној војној операцији/видео/

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаБеспилотне летелице на вежбама "Кавказ 2020"
Беспилотне летелице на вежбама Кавказ 2020 - Sputnik Србија, 1920, 13.08.2023
Пратите нас
Руски јуришни дронови ФПВ, великих маневарских могућности, уништавају склоништа, борбене положаје и технику непријатеља у правцу Купјанска у оквиру специјалне војне операције. Потребно им је нешто мање од 20 секунди за акцију.
Оператер дрона прати његово кретање преко специјалних наочара, а кординате се преносе минобацачима.
Дрон се подиже у небо, оператер њиме управља и открива технику и војску украјинских националиста.

„Наше најважније акције су посматрање и откривање непријатељске технике и војске, као и корекција тенковских положаја. Успостављамо интеракцију са другим јединицама, размењујемо податке, осматрамо непријатеља помоћу дрона, оптике и радио-електронике“, рекао је руски обавештајац по надимку „Камен“.

Након што се пренесу координате почиње са радом друга група обавештајаца, која се припрема за покретање јуришних ФПВ дронова, који су незаменљиви помоћници у зони специјалне операције. Њихове главне предности су брзина, маневрисање и ниска цена. Обавештајна група одлази на место како би погодила склоништа непријатеља високоексплозивним гранатама.
Помоћу специјалних наочара у које је уграђен екран, оператер дрона посматра простор испред беспилотне летелице. Његов помоћник лансира дрон и прати смер лета како би оријентисао и кориговао рад. Пројектил погађа тачно у мету. Овакви резултати су постигнути многобројним тренинзима на полигону.

„Из специјалног центра Министарства одбране су ме послали на обуку у Московску област. Инструктори су са великим искуством и у раду са техником и у летовима“, рекао је оператер дрона по надимку „Знајка“.

Оператери дрона су приметили циљ - непријатељски тенк у правцу Купјанска. Координате су пренели минобацачу „сани“ калибра 120 милиметара, који је одмах отворио ватру. До позиција украјинске војске има око два километра. Војници су мирно распоредили и наводили оружје према шуми у којој се скривала непријатељска војна техника. Припрема траје 1,5-2 минута. На снимцима се види густ дим и непријатељска техника је уништена.
Локални командир наводи да је могућ различит домет од три до седам километара. Циљеви су разни, могу бити тенкови, пешадија, утврђења и друго.
„Сани“, као и други минобацачи калибра 120 милиметра се много користе у зони специјалне војне операције. Намењени су за унуштавање непријатељске војске која се налази на терену или у склоништима, уништавање технике, командно-обавештајних пунктова и наоружања.
Дрон БАС-200 - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2023
РУСИЈА
Русија шаље БАС-200 у зону специјалне војне операције /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала