- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Из врха „Ростеха“ откривамо: Шта Русија ново спрема у сфери наоружања

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаМеждународный военно-технический форум "АРМИЯ-2023"
Международный военно-технический форум АРМИЯ-2023 - Sputnik Србија, 1920, 14.08.2023
Пратите нас
Као резултат СВО, већина наоружања је унапређена - авијација, оклопна возила, малокалибарско наоружање и опрема, артиљерија и противваздушна и опрема за електронско ратовање, комуникациона опрема и системи и најшира палета муниције.
Међународни војно-технички форум „Армија-2023“ биће одржан у подмосковској Кубинки од 14. августа. Уочи изложбе, Владимир Артјаков, први заменик генералног директора Ростех-а, говорио је за РИА Новости, о искуству употребе оружја у зони специјалне војне операције.
Шта Ростех планира да представи на форуму ове године?
– За нас је ово једна од најважнијих платформи за интеракцију са партнерима и купцима. План пословних догађаја је богат, у плану је низ потписивања и састанака. То су авијација, оклопна возила, малокалибарско наоружање и опрема, артиљерија и противваздушна и опрема за електронско ратовање, комуникациона опрема и системи и најшира палета муниције.
Желим да напоменем да се скоро сви ови производи тренутно користе у зони специјалне војне операције. Моћи ћете својим очима да видите оружје и борбена возила која се сада боре на првим линијама фронта. Многи узорци су значајно побољшани на основу резултата борбене употребе, узимајући у обзир препоруке војног особља. Тако ће публика моћи да види ловце Су-57, Су-35С, МиГ-35 и Су-30СМ. Сигуран сам да ће опреми за борбу против беспилотних летелица бити посвећена велика пажња. Претње у вези са дроновима су у порасту. Овде се не ради само о војним операцијама, већ и о употреби беспилотних летелица за саботажу, шпијунажу и тако даље. Као и низ других развоја у области електронског сузбијања, који су у стању да „приземље“ дрон. То су „Панцири“, преносиви противваздушни ракетни системи „Верба“, „Игла-С“ и други.
Посебна пажња ове године је усмерена на средства заштите војног особља и опреме. Посебно ћемо показати нови панцир Амулет који производи Тула Октава и нове ручне димне бомбе Централног истраживачког института за прецизно инжењерство за заштиту од високопрецизног оружја.

Шта је „Оберег“

Навешћу и средства заштите оклопних возила од извиђачких и јуришних дронова, високо прецизних пројектила. На пример, системи активне заштите за тенкове и лако оклопна возила, укључујући Арена-Е, разне врсте димне муниције и топлотне замке.
Поменули сте панцире „Оберег”. Која је њихова предност у односу на аналоге?
– Желели смо да направимо панцир који ће штитити здравље и животе војног особља на квалитативно новом нивоу. У исто време, остао би лаган и згодан, јер ништа не би требало да омета борца током задатка. Новина је тестирана не само са стандардним мецима 7,62к54 мм за класу Бр-5, већ и са мецима снажнијег калибра - 8,6 мм. Керамичка плоча је издржала такав ударац.
Војници на првој линији су већ добили експерименталну серију наших панцира и били су задовољни. У модификованој верзији муниције постигли смо веома високе перформансе – лакши је за скоро два килограма, а исто тако поуздано штити ловца.
Реците нам нешто о специјалном премазу „Cape“, који је дизајниран за заштиту тенкова на бојном пољу. Како то функционише, какви су изгледи за развој?
– Ово је прави противотров за сателитску и ваздушну интелигенцију. Да подсетим да ова компанија развија и динамичку заштиту за оклопна возила. Материјал за маскирање смањује видљивост тенкова и друге војне опреме у широком опсегу таласних дужина. Сигуран сам да ће тенкови и борбена возила пешадије у будућности сигурно бити опремљени овим заштитним материјалом.
Како функционише хеликоптерски одбрамбени комплекс Витебска у зони специјалне војне операције? Да ли се планира даље усавршавање, узимајући у обзир досадашње искуство специјалне војне операције? На каквим принципима?
– Овај развој показује високу ефикасност у зони Новог светског поретка. Према сведочењима пилота, захваљујући овој опреми, било је могуће одједном одбити неколико лансирања противваздушних ракета различитих модификација и безбедно се вратити на аеродром. Последњих година „Витебск“ је прошао кроз неколико фаза модернизације, узимајући у обзир препоруке војске.

Систем заштите у ваздуху

Генерално, еволуција система заштите у ваздуху је континуиран процес. На крају крајева, системи за навођење противваздушних и авионских ракета се стално побољшавају, расте њихова отпорност на буку. У овим условима, наравно, ради се на стварању перспективних ваздушно-десантних одбрамбених система по традиционалним и другим принципима конструкције. Они ће омогућити заштиту авиона од вођеног оружја, укључујући и оне са комбинованим системима за навођење.
Чему се данас можемо супротставити у области високопрецизног наоружања?
– Савремено ратовање постаје све више „снајперско”. Радимо на томе да руска војска пуца даље и прецизније. Повећава се производња високопрецизних система, а истовремено се ради на побољшању њихових карактеристика перформанса и стварању нових узорака. Рад на побољшању ове муниције је у току, њене могућности ће се повећати. Иначе, у зони СВО овај пројектил се показао на најбољи начин. Прецизном ватром може да онеспособи командна места и друге важне непријатељске циљеве.
Може се предвидети да ће у будућности вредност прецизно навођене муниције и учесталост употребе само расти. Њихова ефикасност ће се повећати, укључујући и савремене системе за контролу ватре и извиђање, укључујући и беспилотне летелице. Овде бих желео да приметим једну новину из „Високо прецизних комплекса“, која се може видети на форуму. Ово је ажурирана верзија Таблет-А комплекса на новој шасији. Да подсетим да је комплекс дизајниран да аутоматизује управљање артиљеријском ватром. У стању је да контролише све врсте артиљеријског оружја и да комуницира са извиђачком опремом. Пружа команданту информације о ситуацији на бојном пољу у реалном времену. Такав развој доводи артиљерију на нови ниво, посебно у комбинацији са прецизно навођеном муницијом.

Стижу „Флокс“ и „Дрок“

Да ли се борбено искуство стечено током СВО користи у модернизацији и стварању нових МЛРС?
– Искуство, наравно, примењујемо. Верујте ми, имаћемо чиме да се супротставимо далекометним западним хаубицама, које се сада снабдевају Оружаним снагама Украјине. Што се тиче „Флокса“ и „Дрока“ - они су у завршној фази тестирања. Серијски узорци „Флокса“ почеће да стижу у Оружане снаге Руске Федерације у наредним месецима. Комплекс је створен на бази оклопног аутомобила „Тајфун“ и омогућава вам да пуцате без напуштања аутомобила. Што се тиче перспективне самоходне пушке „Магнолија“, она је прошла прву фазу тестирања. У току је финализација и припрема за тестирање у Министарству одбране.
У којој су фази радови на перспективној самоходној артиљеријској постаји „Коалиција-СВ“? У којој је фази развој тешког система бацача пламена „Тосочка“?
– Планирано је да се ове године заврши тестирање самоходне артиљерије 2С35 из комплекса Коалиција-СВ. Истовремено, његова масовна производња, као и производња транспортно-утоварне машине, већ је распоређена. Завршили смо радове на Тосочки, они су у потпуности завршени. Овај тешки систем бацача пламена потврдио је високе тактичко-техничке карактеристике које је поставило Министарство одбране Русије.
Да ли сте успели да повећате производњу оклопних возила?
– Уралвагонзавод и комплекси високе прецизности несебично раде на томе. Од почетка СВО, производња оклопних возила је учетворостручена. Напомињем да се возила која шаљемо на фронт стално усавршавају узимајући у обзир борбено искуство. Повећава се њихова безбедност и тако даље.

„Пољопривреда“ – даљинско минирање терена

Не тако давно на интернету се појавио снимак на коме се види коришћење система даљинског рударског инжењеринга „Пољопривреда” у зони СВО. Како се ова техника показала у реалним борбеним условима?
– Без претеривања, ово је специфична машина, има изванредне тактичко-техничке карактеристике. Омогућава вам да брзо инсталирате минско поље потребне конфигурације, као и да доделите параметре за самоуништење мина у датом тренутку. Због високе ефикасности и потражње, његова масовна производња и испоруке су започели и пре завршетка истраживања и развоја.
Да ли су почеле испоруке нове снајперске пушке Чукавин војницима? Када ће бити пуштен у употребу?
– Прошле јесени руски специјалци који делују у зони СВО добили су серију ових пушака за експериментално борбено дејство. „Калашњиков“, заузврат, наставља да усавршава пушку, побољшавајући дизајн. Што се тиче усвајања, чекамо одлуку државе.
Које промене је, узимајући у обзир СВО, добио АК-12?
– Од 2018. године, када је јуришна пушка пуштена у употребу, њен дизајн се значајно променио. Наравно, искуство коришћења у стварној борби и повратне информације бораца су веома пажљиво проучавани. Поред тога, машина има низ технолошких побољшања која су невидљива голим оком.
Како тече рад на повећању серијске производње ловаца Су-57?
– У зони СВО добро су се доказали јуришници Су-25. Током модернизације, авион је опремљен новом нишанском и навигационом опремом, новим оптичко-ласерским термо-телевизијским нишанским системом, новим сателитским навигационим системом, као и комплексом за електронско ратовање и другим системима.
Како теку радови на пуштању у масовну производњу носача ракета Ту-160М? Да ли сте успели да у потпуности успоставите технолошки ланац за производњу свих компоненти за њих?
– Да подсетим да је масовна производња Ту-160 обустављена 90-их година. Сада настављамо изградњу ових ракетних носача у новом изгледу – Ту-160М. Као резултат тога, 2022. године били смо сведоци првог лета Ту-160М направљеног од нуле. Постојећи прототипови Ту-22М3М тестирани су употребом наоружања у војним објектима у Украјини у оквиру СВО?
Испитивања модернизованих бомбардера дугог домета Ту-22М3М биће завршена у складу са планом руског Министарства одбране. Одобравање новог наоружања у оквиру СВО је прерогатив војног ресора. Спремни смо за ово.
Како тече рад на повећању производње војно-транспортних авиона Ил-76МД-90А? Када ће фабрика у Уљановску моћи да производи 10 таквих машина годишње?
– Производња тешког војног транспортног Ил-76МД-90А расте. Фабрика Уједињене авио-корпорације у Уљановску има свеобухватан програм за фазно повећање производње и испоруке авиона. Који нови приступи ће се користити у развоју и модернизацији наоружања?
Рад Ил-76МД-90А у реалним борбеним условима дао нам је непроцењиво искуство и наставља да поставља питања. Чак и наизглед безначајна промена у дизајну истог митраљеза може значајно ублажити положај борца на фронту, помоћи му у борби. Овде јасно разумемо да радимо за победу и чинимо све да наше оружје што више допринесе испуњавању борбених задатака.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала