Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Како се Велика Албанија уклапа у Зелену трансверзалу

© Sputnik / Бранкица РистићЗаставе "велике Албаније"
Заставе велике Албаније  - Sputnik Србија, 1920, 14.08.2023
Пратите нас
Иако су пројекти националистичке и секуларне „Велике Албаније“ и исламистичке „Зелене трансверзале“ идеолошки супротни, великоалбански пројекат би могао да нађе своје место у исламском свету. Велика Албанију, као највећу исламску државу у Европи, подржали би велики исламски центри и преко ње ширили свој утицај.
Великоалбанске амбиције Аљбина Куртија свима су знане. Он их и не крије, штавише о њима говори отворено, само што више воли да, уместо термина „Велика Албанија“ користи термин „национално уједињење“ или „природна Албанија“.
Али, како се великоалбанска држава, уколико би била формирана уклапа у један други пројекат, пројекат исламског фундаментализма знан под називом „Зелена трансверзала“, непрекинути појас насељен искључиво муслиманима који би се простирао од „Блиског истока до Цазина“?

Како се Велика Албанија уклапа у Пројекат Зелене трансверзале

На први поглед чини се да пројекти Велике Албаније и Зелене трансверзале немају ништа заједничко. Идеолошки гледано, Велика Албанија која је изразито националистички и секуларан пројекат и Зелена трансверзала, као исламистички пројекат, потпуно су супротни, па чак и контрадикторни, објашњава докторант на Факултету политичких наука у Београду и стручњак за политички ислам Милан Вукелић.
„Према исламској вери, муслимани, ако су верници, припадност нацији никада не смеју истицати испред вере. Сваки пренаглашени национализам који се ставља испред вере у исламу је смртни грех који се кажњава вечним мукама у паклу. То се помиње и у Курану, о томе говоре бројни хадиси“, објашњава он.
Међутим, идеологија је једно, а политичка пракса је ипак нешто друго. Самом чињеницом да би била највећа исламска држава у Европи, Велика Албанија би, када би била формирана, чак и у условима секуларног шовинизма нашла своје место у исламском свету.
Са једне стране било би могућно направити компромис у циљу стварања глобалног калифата тако што би Велика Албанија била схваћена као привремено решење док ислам не ојача довољно и док не дође до брисања свих нација.
„Велика Албанија би била проточни бојлер за промоцију и успостављање исламског утицаја у региону. То Турска и Саудијска Арабија јако добро раде, кроз изградњу џамија, оснивањем школа за учење Курана, посредством бројних хуманитарних организација… У то се улаже велики новац, а све са циљем стварања једне базе за промоцију исламских утицаја на Балкану“, објашњава Вукелић.

Куртијево кокетирање са исламским фундаментализмом

Са друге стране, наш саговорник наводи да је према албанским изворима из 2013, на Косову и Метохији живело око 50 000 Албанаца који су практиковали вехабизам, најригиднији облик ислама, што је податак који говори о томе да сви који Албанце сматрају народом незаинтересованим за веру, греше. И Аљбин Курти је свестан те чињенице. Наш саговорник подсећа на његову одлуку да подржи увођење марама у школе баш у ово време прошле године.
Курти јако добро познаје свој народ, зна са ким има посла, зна број верујућих муслимана међу Албанцима и какви су им ставови, каже Вукелић.
„Мислим да Курти покушава да кокетира између националних и исламских струја које су на КиМ и Албанији итекако изражене, тако да покушава да се додвори и једнима и другима“, сматра он.
Ипак, према Вукелићевим речима, идеолошка супротност између концепта Велике Албаније и концепта Зелене трансверзале носи са собом и опасност управо по великоалбански национализам. Стварање великоалбанске државе која је у сагласју са шеријатом, што Зелена трансверзала подразумева, изазвало би велике сукобе међу Албанцима.
Поменутих 50 000 вехабија не би под било каквим условима пристали на стварање Велике Албаније.
„Они би прихватили стварање Велике Албаније, али само под условом да буде уређена према шеријату. У таквој Великој Албанији, немуслимани, попут Едија Раме који је католик, били би припадници ниже класе“, наглашава Вукелић.
СРБИЈА
Курти промовисао Велику Албанију, а себе за вођу свих Албанаца на планети
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала