- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Објављени први снимци са станице „Луна 25“/фото/

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаНакон девет минута горњи степен ракете „Фрегат“ са међупланетарном станицом „Луна-25“ одвојио се од трећег степена ракете и изашао на орбиту око Земље.
Након девет минута горњи степен ракете „Фрегат“ са међупланетарном станицом „Луна-25“ одвојио се од трећег степена ракете и изашао на орбиту око Земље. - Sputnik Србија, 1920, 14.08.2023
Пратите нас
Институт за космичка истраживања (ИКИ) Руске академије наука (РАН) објавио је на свом сајту прве снимке са аутоматске станице „Луна 25“ која се налази на лету ка природном сателиту Земље – Месецу.
„Камере службеног телевизијског система ‘Луна’ СТС-Л су забележиле прве снимке из свемира које ће ући у историју домаће космонаутике. На овим сликама се виде елементи конструкције апарата ‘Луна-25’ иза које се налази Земља. Од ње смо заувек одлетели и видимо Месец, на који ћемо ускоро долетети. На трећој слици се види амблем мисије и апарат“, наводи се у саопштењу ИКИ РАН.
У Институту су додали да је експресна анализа телеметрије и података мерења научних апарата је завршена, сви апарати су показали потпуну способност да раде и да су спремни да истраже Месец. Истакли су да су њихови аналогни и дигитални чворови и блокови успешно обавили све задатке.
Ово jе прва мисија на Месец у историји савремене Русије. Претходна, совјетска станица „Луна 24“, послата је 1976. године. Тада је на Земљу донето око 170 грама лунарног тла.
Генерални директор „Роскосмоса“ Јуриј Борисов најавио је да ће аутоматску станицу „Луна 26“ лансирати 2027. године, „Луна 27“ – 2028. године и „Луна 28“ после 2030. године.
„Луна-25“ ће бити прва станица која ће извршити слетање у рејону Јужног пола Месеца који има веома сложен рељеф. - Sputnik Србија, 1920, 13.08.2023
РУСИЈА
Научници добили прве податке са станице "Луна 25"
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала