- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Пи Џеј иде Дантеовим круговима

© Sputnik / Лола ЂорђевићЖељко Обрадовић
Жељко Обрадовић - Sputnik Србија, 1920, 14.08.2023
Пратите нас
Када је Жељко Обрадовић довео Дантеа Егзума у Партизан многи су се питали: Када ће да стигне плејмејкер? Нису схватили да је Жељко видео плејмејкера баш у Егзуму. Зато сада када је у Партизан стигао Пи Џеј Дозијер нико не поставља питања. Јасно је да ће њему бити предодређена Дантеова улога.
Егзум је одувек волео да игра са лоптом, само то није било препознато. Било је потребно да дође код једног од најбољих тренера у историји да би добио улогу какву заслужује. Какву жели.
Све се завршило тако што је Данте Егзум уместо крила играо на позицији плејмејкера, постао један од најбољих у Европи и зарадио повратак у НБА лигу.
Убрзо је почело да циркулише питање: Ко уместо Дантеа, ко ће кренути његовим, алигијеријевски речено - круговима?
Избор је пао на Пи Џеја Дозијера. Играча који је до недавно делио свлачионицу са Николом Јокићем у Денверу.
Да ће му бити лако у првој сезони преко баре - неће. Да има квалитет да подигне Партизан на виши ниво - има.
Дозијера краси веома велики распон руку и могућност да игра на све три спољне позиције. У том смислу, делује као идеална замена за Егзума.
Веома је разноврсан у игри, уме да креира из пик ен рола што је веома битно за европску кошарку. Унапредио је и шут споља, што је важна ставка имајући у виду како је Партизан прошле сезоне шутирао за три поена.
На све то уме да погодии из дриблинга, солидан је у одбрани, а има и могућност да разуме како функционише европска игра и кошарка. Такође, истичу амерички стручњаци да ј потребно да ради на константности и одлукама у току игре. Биће за то потребно мало времена, али ако неко може то да га научи онда је то Жељко Обрадовић.
„Позиција коју највише волим је она с које највише могу да допринесем тиму. Са великим самопоуздањем играм на све три позиције и поносан сам због тога. Веома сам узбуђен што ћу играти пред навијачима за које сам чуо да су најбољи које кошарка широм света може да понуди. Обећавам да ћу донети много страсти и узбуђења у игру нашег тима“, рекао је Пи Џеј Дозијер и отклонио сумње да је способан да игра на позицији један.
Има 26 година и стиже у Партизан у моменту када може много да напредује и допринесе на европским теренима.

Шта о Дозијеру каже Јокић?

Важна ставка у Дозијеровој каријери је тешка повреда колена коју је претрпео, која је и условила одлазак из Денвера.
Када је отишао, добио је јавне похвале ни од кога другог него од Николе Јокића.
„Људи заборављају да смо изгубили Дозијера. Мислим да је био велики део нашег тима и наше кошарке. Момак је висок, дугачак. Зна како са лоптом, може да брани неколико позиција. Недостајаће нам пуно. Недостајаће нам и други играчи, али Пи Џеј посебно“, рекао је једном приликом Јокић.
Није му ни Дозијер остао дужан па је истакао да је Јокић играч који сваке вечери покаже зашто је МВП.

Дозијер као личност?

Дозијер је постао кошаркаш тако што му је отац ставио лопту у руке као кошаркашки тренер и цео живот је играо за њега, као што је и сам истицао, потом је и ујак помогао. Има 26 година, ишао је на колеџ Јужна Каролина. У каријери је носио дрес Оклахоме, Бостона, Денвера и Сакраменто Кингса.
Током колеџа Јужна Каролина напредовао је и као играч и као личност, ујак му је играо и у Аустралији, тако да је имао одакле да повуче и гене и кошаркашки ДНК.
Да поседује идеје које могу да му помогну у Партизану показао је када је у једном интервјуу послао поруку младим кошаркашима.
„Буди другачији. Покажи се. Много је њих који играју добро, забавни су, али им то неће помоћи да добијају плату на дуже стазе. Важно је бити добар саиграч, добра особа. Све то води до успеха“, рекао је Дозијер.
Можда се управо ту крије тајна успешног проласка кроз кругове које је Данте Егзум већ прошао у црно-белом дресу.
Селектор кошаркашке репрезентације Србије Светислав Пешић - Sputnik Србија, 1920, 14.08.2023
Мундобаскет 2023
Србија „отписана“ пред Мундобаскет: Америка први фаворит, Орлови тек осми
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала