Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Монтгомери: ЕУ верује да ће потенцијално чланство у следећем веку довести до испуњења њених захтева

© Фото : Youtube/Hrvatska radiotelevizija/PrintscreenВилијам Монтгомери, бивши амбасадор САД у Србији
Вилијам Монтгомери, бивши амбасадор САД у Србији - Sputnik Србија, 1920, 15.08.2023
Пратите нас
"ЕУ се придржава свог приступа "меке моћи", очигледно још увек верујући да ће потенцијално чланство у ЕУ негде у следећем веку довести до испуњења њених захтева сада", написао је у ауторском тексту за Танјуг бивши амбасадор САД у Србији Вилијам Монтгомери
Монтгомеријев текст о анализи тренутне ситуације на Балкану преносимо у целости:
„Сада је 28 година након Дејтонског мировног споразума и 24 године од завршетка НАТО бомбардовања у тадашњој бившој Југославији.
Основни исход борби, споразума који су окончали борбе и резултирајућа западна политика било је стварање две потпуно пропале државе: Босне и Херцеговине и Косова.
У основи оба случаја је непоколебљива одлучност западних земаља да успоставе функционална мултиетничка друштва у свакој. То је у ствари главни политички циљ ЕУ и САД у овом региону.
Проблем је што је насиље које је учињено у оба случаја било тако ужасно и трауматизирајуће да инсистирање на овом приступу није успело.
У ствари, етнички односи на Косову и у Босни и Херцеговини су у суштини лоши сада као што су били пре 30 година.
Постоји стара бугарска изрека: "Дошли смо до самог дна, али још копамо!".
Нажалост, ово управо илуструје приступ Запада и његових разних изасланика и амбасадора.
ЕУ се придржава свог приступа "меке моћи", очигледно још увек верујући да ће потенцијално чланство у ЕУ негде у следећем веку довести до испуњења њених захтева сада.
Главна претња миру на Балкану сада је Курти. Његова највећа жеља је да се Србија довољно испровоцира да пошаље војну силу на Косово.
Док ЕУ и САД виде провокације и препознају опасност, изгледају парализоване и неспособне да учине било шта да то зауставе. Ово је очигледна слабост политике САД/ЕУ.
Уместо да схвати да Запад треба да смисли неке различите приступе политици, он се изнова враћа на верзије свог основног, неизводљивог приступа. Крајњи резултат је да Балкан остаје нестабилно подручје са веома високим потенцијалом за насиље.
Од НАТО бомбардовања 1999. истраживања јавног мњења у Србији доследно приказују Русију као најпопуларнију земљу, а САД као једну од најнепопуларнијих. Та чињеница није спречила САД да веома добро раде са Србијом две или више деценија. То сада не би требало да је заустави.
Има оних у САД, као што се види у чланцима Њујорк Тајмса, а сада чак и Си-Ен-Ен-а, који заузимају поједностављено, негативно мишљење о Србији.
Ово снажно охрабрују сви они који се залажу за Косово, јер то помера проблем са Куртијевог понашања и усмерава га на Србију.
Оно што је заиста интересантно је оживљено интересовање за Покрет несврстаних у чијем стварању је помогао Тито. У многим земљама расте носталгија за тим, а чини се да садашња влада покушава да усвоји политику која фаворизује тај приступ. С обзиром на интензитет осећања због украјинско-руског рата, ово је разбеснело многе људе на Западу који имају приступ "Ти си са мном или против мене".
Разумем и такође разумем да Србија плаћа а цену за свој став. Све што могу да кажем је да је ваша влада у изузетно тешкој ситуацији и желим јој пуно среће у томе", навео је Монтгомери.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала