- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Начелник ГРУ: Ситуација у свету се компликује - Американци распоредили 400.000 војника на Пацифику

© Sputnik / Александр Гальперин / Уђи у базу фотографијаРуска војска у зони специјалне војне операције
Руска војска у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 15.08.2023
Пратите нас
Војно-политичка ситуација због САД и њених савезника се компликује, саопштио је начелник Главне управе Генералштаба Оружаних снага Русије (ГРУ) Игор Костјуков на 11. Московској конференцији о међународној безбедности.
Према његовим речима, разлог тога је „хегемонистичка политика” САД и њихових савезника, која има за циљ да одрже доминацију на сваки могући начин, укључујући и војним путем, санкцијама, претњама, и мешањем у регионалне и домаће процесе. Као резултат тога, систем стратешке стабилности у свету је скоро потпуно уништен“, нагласио је Костјуков.
Сједињене Америчке Државе су у азијско-пацифичком региону (АПР) распоредиле 400.000 војника, око 1.000 авиона, 130 бродова, рекао је Костјуков.

„Да би прогурале своје интересе у азијско-пацифичком региону, Сједињене Државе су распоредиле највећу групацију у региону: 400.000 војника, око 1.000 борбених авиона, 130 бродова, укључујући осам нуклеарних подморница са балистичким пројектилима и шест носача авиона, што је 60 одсто укупне снаге Оружаних снага САД“, рекао је он.

Поређења ради, додао је Костјуков, САД у Европи држе само 100.000 војника.
Он је додао и да азијско-пацифички регион, упркос специјалној војној операцији остаје у фокусу војне пажње Русије. Москва жели да развија разноврсну сарадњу са партнерима у региону.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала