- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Украјинска полиција упала у Кијевско-печерску лавру

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаКијевско-Печерска лавра
Кијевско-Печерска лавра - Sputnik Србија, 1920, 15.08.2023
Пратите нас
Припадници украјинске полиције блокирали су три зграде Кијевско-печерске лавре где живи део монаха и ходочасници и почели упад у просторије, саопштила је канонска Украјинска православна црква (УПЦ).
„Управо је у току упад у зграде бр. 54, 57 и 58 лавре. Како је саопштено из Кијевско-печерске лавре, полиција је блокирала наведене зграде. Већ су поломили браве и упали у зграду бр. 57. У овим зградама живе не само ходочасници, већ и део братства Кијевско-печерске лавре“, наводи се у саопштењу УПЦ на телеграм каналу.
Раније је Савез православних новинара објавио да су на згради где се налазе конаци Кијевско-печерске лавре исечене браве, а полиција је упала унутра са аутоматима.
Претходно су извори упознати са ситуацијом изјавили за Спутњик да је суд у Кијеву прихватио тужбени захтев државног комплекса против Кијевско-печерске лавре да отклони препреке за коришћење имовине Кијевско-печерске лавре, а да се монаси УПЦ након тога могу иселити.
Правни заступници комплекса изјавили су на суду да монаси немају основа да бораве и живе у манастирским просторијама.
Истовремено, адвокат УПЦ, протојереј Никита Чекман рекао је да је за многе монахе манастир једино и стално место живљења.
Адвокат је данашњу судску одлуку назвао једном од најсрамотнијих у историји Украјине.
Раније је Привредни суд у Кијеву такође одбацио захтев манастира УПЦ да се поништи раскид уговора о закупу просторија.
Украјинске власти су у протеклих годину дана организовале највећи талас прогона УПЦ у новијој историји земље. Позивајући се на њену повезаност са Русијом, локалне власти у различитим регионима Украјине одлучиле су да забране деловање УПЦ, а парламенту земље је поднет предлог закона о њеној фактичкој забрани у Украјини.
Служба безбедности Украјине почела је да покреће кривичне поступке против свештенства УПЦ, спроводи „контраобавештајне мере“ – претресе епископа и свештеника у црквама и манастирима, у потрази за доказима „антиукрајинског деловања“.
Кијевско-печерска лавра - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2023
Специјална операција у Украјини
У Кијевско-печерску лавру усељавају војску; Москва одговорила – то је насиље над верницима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала