- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Премијера домаће комедије отвара Дунав фест

© Tanjug / Сава РадовановићДунав филм фест - 35 филмова од 22. до 27. августа у Смедереву
Дунав филм фест - 35 филмова од 22. до 27. августа у Смедереву - Sputnik Србија, 1920, 15.08.2023
Пратите нас
Романтична комедија „Момак и девојке“ редитеља Ивице Видановића, отвориће 22. августа у Малом граду Смедеревске тврђаве 6. Фестивал подунавских земаља – „Дунав филм фест“.

Прича о људскости

У средишту приче су девојка која се враћа у родни град, пропали кошаркаш са великим сновима и његова братаница:
„У том кругу смо пробали да испричамо причу о људскости, љубави и наклоности, о томе да ма колико било тешко увек победи љубав као у бајкама. Са мало туге и доста радости, то је филм пријемчив најширој публици“.
Глумица Тамара Алексић, која игра Јовану, каже да је њој као гледаоцу таква прича недостајала у српској кинематографији:
„Неопходно је да престанемо да се плашимо патетике и бежимо од емоције и ово је један од филмова који то показује – емотиван, са правим моралним вредностима, подсећа нас да је најбитније да будеш човек“.

Концерт филмске музике - уживанција

После церемоније отварања и пројекције филма „Момак и девојке“ најављен је концерт филмске музике на коме ће наступити глумци Слободан Бода Нинковић, Мина Лазаревић, Љиљана Стјепановић и Ивана Кнежевић.
„Читав мој професионални живот је комбинација глуме и музике са којом сам почео пре него што сам се упознао са својим послом – глумом. Биће ту музике из филмова, серија... Уживанција“, рекао је Бода Нинковић.
Он је указао на значај „Дунав филм феста“:
„Последњих година смо суочени са појачаном продукцијом филмова, што је лепо. Људи раде, али то треба негде и да се види. Нажалост биоскопи су мало изгубили на својој основној функцији. Када сам био мали у том Смедереву у коме сам рођен, био је биоскоп 'Светлост' и највећи догађај за нас клинце је био да успемо да добијемо карту за било који филм, купимо семенке, седнемо и уживамо у филму. У Тврђави ћете уместо семенки добити кокице, али добићете и прави доживљај у простору који је идеалан за музику, позориште и за филм“.
На „Дунав филм фесту“ ће до 27. августа, према речима његовог оснивача Игора Станковића, бити приказано 35 филмова од чега ће се шест такмичити за награду „Дунавска лађа“.
Кадар из филма Новац Роберта Бресона - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2023
КУЛТУРА
Дунав филм фест: Тридесет пет филмова из подунавских земаља у Смедереву
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала