- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Диверзије и ликвидација афричких лидера: МИ6 шаље екстремисте Кијева да спрече сарадњу с Москвом

© AP Photo / Efrem LukatskyПрипадници украјинских снага на обуци
Припадници украјинских снага на обуци - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2023
Пратите нас
Британска обавештајна служба МИ6 припремила је за слање у Африку диверзантско-казнени одред састављен од украјинских националистичких и неонацистичких формација чији је задатак спречавање сарадње тог региона са Русијом, изјавио је војно-дипломатски извор за Спутњик.
Он је додао да је „на молбу Лондона кијевски режим у јулу текуће године издао одговарајуће наредбе Служби безбедности и Главној обавештајној управи Министарства одбране Украјине да пруже максималну и оперативну помоћ представницима британске обавештајне службе МИ6 и специјалним јединицама САС у одабиру 100 екстремиста из редова украјинских нацистичких формација, који имају значајно борбено искуство на 'источном фронту'“.
„У задатке одреда спада диверзија и ликвидација афричких лидера, оријентисаних на узајамну сарадњу са Москвом“, истакао је извор.
Одред би, према речима саговорника агенције, требало да буде послат у Африку у другој половини августа: екстремисти би требало да украјинским бродом буду пребачени из луке Измаил у судански град Омдурман.
Саговорник агенције је додао да је ове информације потврдило неколико извора.
Извор је нагласио да јединицом командује официр Главне обавештајне управе Украјине Виталиј Прашчук, који је од 2014-2016. године у својству командира диверзантско-обавештајне групе, која је имала неколико „успешних ликвидација“, учествовао у борбама на територији Доњецке и Луганске области.
Прашчук је учествовао и у заједничким специјалним операција Главне обавештајне управе и британске обавештајне службе у Зимбабвеу.
Након што је постао део резервног састава, 2019. године изабран је за посланика у Врховној Ради Украјине испред партије украјинског лидера Владимира Зеленског „Слуга народа“. До почетка специјалне операције Русије био је официр у резерви Главне обавештајне управе Украјине.
Самит Русија - Африка - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2023
РУСИЈА
Зашто Русија фасцинира Африку: Једини бели човек који није доносио зло, убијање, пљачку… /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала