- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Холандија ушла у рецесију

© Sputnik / Сергеј Мамонтов / Уђи у базу фотографијаАмстердам
Амстердам - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2023
Пратите нас
Холандска привреда је у другом кварталу, од априла до јуна, пала за 0,3 одсто у односу на претходни квартал, саопштио је државни Завод за статистику ове земље - ЦБС.
Економија Холандије је у првом кварталу такође пала, за 0,4 одсто у односу на четврти квартал прошле године, тако да је ова земља званично ушла у рецесију, преноси Танјуг наводе холандског јавног сервиса НОС.
"Ово није баш класична рецесија, са масовним банкротима и отпуштањима, пошто је број стечајева у Холандији и даље мали", рекао је главни економиста ЦБС, Петер Хеин ван Мулиген.
Он је додао да у земљи и даље има више слободних радних места него незапослених.
Главни економиста ЦБС сматра да блага рецесија чак може да буде добра за холандску привреду, пошто ће се смањити притисак на тржиште рада.
Холандски потрошачи су у последње време трошили мање новца, а високе каматне стопе Европске централне банке (ЕЦБ) су такође утицале на привреду ове државе.
Министарка за економска питања и климатску политику Холандије, Мики Адријансенс, је напоменула да су њеној земљи у овој ситуацији потребне стабилност и предвидљивост.
Она је додала да влада можда може нешто да уради по питању "непотребног поскупљења" у неким областима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала