- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Инвеститор који је предвидео колапс тржишта некретнина се клади на крах Волстрита

© AP Photo / Mark LennihanВолстрит
Волстрит - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2023
Пратите нас
Инвеститор Мајкл Бери, који је постао познат по предвиђању епског колапса тржишта некретнина 2008. године, уложио је више од 1,6 милијарди долара на крах на Волстриту.
Мајкл Бери се кладио против С&П 500 и Насдак 100, наводи се у подацима Комисије за берзу, преноси Си-Ен-Ен.
Његов фонд, Сајон Асет менаџмент, купио је 866 милиона долара путних опција (право на продају имовине по одређеној цени) од фонда који прати С&П 500 и 739 милиона долара у опцијама против фонда који прати Насдак 100.
Бери је, према подацима, искористио више од 90 одсто свог портфолија да се клади на пад тржишта.
Ипак, чини се да се Бери колебао на продаји акција ове године. У јануару је твитовао загонетну поруку својим пратиоцима.
„Продај“, написао је тада, али се до краја марта повукао. „Погрешио сам што сам рекао да продате“, написао је тада Бери.
С&П 500 и Насдак 100 су ове године забележили велике добитке. Порасли су за скоро 16 и 38 одсто.
Средином 2000-их, Бери је постао познат по томе што се кладио на тржиште некретнина и добро је профитирао од кризе другоразредних кредита и колапса бројних великих финансијских ентитета 2008. године.
Читав догађај је описао Мајкл Луис у бестселеру „Биг шорт“ који је касније адаптиран у филм у којем је Берија играо Кристијан Бејл.
Беријев фонд излази из регионалних банака – продао је 150.000 акција Прве републиканске банке (ФРЦ), као и удела у Хантингтон банци ПацВест (ПАЦВ) и Вестерн Алајанс (ВАЛ).
Нејасно је да ли су се те продаје догодиле пре него што је Џеј Пи Морган Чејс преузео ФРЦ у мају, или након тога.
Бери је такође преокренуо курс на кинеским акцијама, продајом акција у jd.com и Алибаби у другом кварталу ове године.
Постоје, ипак, нека имена на које се Бери клади – око шест одсто портфолија акција компаније је дугачак и у другом кварталу године повећао је изложеност индустрији путовања и здравствене заштите – куповином акција Експедија групе, МГМ Ризортса и Сигне.
Бери је купио и акције Си-Ен-Енове матичне компаније Ворнер брос. Дискавери (ВБД) у вредности од 4,7 милиона долара и 3,3 милиона долара у онлајн продавцу половних машина, The Real Real.
У финансијским круговима, предвиђања Мајкла Берија често привлаче више пажње него његове оптимистичне опкладе.
Иако једна велика исплата не гарантује будуће приносе, Бери има јаку инвестициону евиденцију.
Трговци након инвестиција које је открио Сајон у последње три године остварили би годишњи принос од 56 одсто, према анализи компаније Шур дивиденд. Током истог периода, С&П 500 је имао годишњи принос од око 12 одсто.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала