- Sputnik Србија, 1920
Мундобаскет 2023
Светско првенство у кошарци 2023. одржава се од 25. августа до 10. септембра на Филипинима, у Јапану и Индонезији. Сва дешавања са Мундобаскета пратите уз Спутњик спорт.

Италијани с посебним мотивом да узму историјску медаљу

© Фото : fiba.basketballРепрезентативац Италије Луиђи Ђиђи Датоме на мечу са Шпанијом
Репрезентативац Италије Луиђи Ђиђи Датоме на мечу са Шпанијом - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2023
Пратите нас
Италијани ће на Мундобаскету играти јубиларни 10. пут и желе да испрате своју легенду Ђиђија Датомеа у пензију са што бољим резултатом.
Азури не могу да се похвале медаљом са светских првенстава у досадашњој историји јер им је четврто место највећи домет, док су на Олимпијским играма у два наврата узимала сребро, а ту су и две титуле са завршне Континенталне смотре.
Селектор Ђанмарко Поцеко познаје екипу у душу и зато не чуде добри резултати у континуитету, што је на својој кожи у више наврата осетила Србија. На прошлогодишњем Европском првенству у осмини финала, као и у мечу одлуке на путу ка Олимпијским играма, када су Азури усред Србије „исекли“ Орловима крила и оставили их без ОИ.
У конкуренцији са Анголом, Доминиканском Републиком и једним од домаћина турнира – Филипинима, јасно је да Европљани претендују на места која воде у наредну фазу.
Италијанима је избацивање Русије због разлога који апсолутно немају везе са спортом, већ искључиво политиком, олакшало живот у првој рунди квалификација и трасирало пут ка Мундобаскету. Управо их је „Зборнаја команда“ победила, као и Исланд, док су славили Холандије у два наврата и реванширали су се Острвљанима.
У другој рунди су Поцекове звезде дигле форму и с фуриозних осам победа уз два пораза што је било више него довољно за пласман на Мундобаскет. Имали су идентичан скор као Шпанија, коју су савладали на крају, али тај сусрет није имао резултатски значај, с обзиром на то да су обе селекције били путници на Светско првенство.
Уз прекаљеног Ђиђија Датомеа који је одлучио да по завршетку турнира „окачи патике о клин“, прва звезда је Симоне Фонтекио који је прошле сезоне дебитовао у НБА лиги и просечно је бележио 6,3 поена уз 1,7 скокова, што и није тако лоше за свега 15 минута проведених на паркету.
Наравно, ту су и проверене снаге попут Никола Мелија и Ахилеа Полонаре, као и Марко Спису који је остао добро упамћен код српских навијача због нестварних шест тројки из девет покушаја на прошлогодишњем Европском првенству.
СПИСАК ИТАЛИЈЕ ЗА МУНДОБАСКЕТ:
Луиђи Датоме, Мухамет Дијуф, Симоне Фонтекио, Николо Мели, Алесандро Пајола, Ахиле Полонара, Габријеле Проћида, Ђампаоло Ричи, Лука Северини, Матео Спањоло, Марко Спису, Стефано Тонут.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала