- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Медији: Афричка унија одустала од војне интервенције у Нигеру

© AFP 2023 / BOUREIMA HAMA Деца у избегличком кампу Асага у близини Дифе на југоистоку Нигера 17. маја 2016. године.
Деца у избегличком кампу Асага у близини Дифе на југоистоку Нигера 17. маја 2016. године. - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2023
Пратите нас
Афричка унија је одбацила војно решење ситуације у Нигеру, изражавајући тако неслагање са ставом Економске заједнице западноафричких земаља (ЕКОВАС), објавио је француски лист Монд, позивајући се на дипломатске изворе.
Како истиче лист, током састанка Савета за мир и безбедност Афричке уније 14. августа „одлучено је да се одбије употреба силе против побуњеника у Нигеру“. Очекује се да ће овај став бити званично потврђен у саопштењу, које би требало да буде објављено у среду, наводи Монд.
Овим Афричка унија, истиче лист, „изражава своје неслагање са ЕКОВАС-ом, који је, сматрајући миран дијалог приоритетом, подигао снаге у стање борбене готовости.

Ескалација у Нигеру

Побуњеници у Нигеру су 26. јула објавили да смењују Мухамеда Базума са места председника земље, затварају границе, уводе полицијски час, суспендују устав и забрањују политичко деловања партија. Они су 28. јула саопштили да је шеф државе постао генерал Абдураман Тијани. Током пуча он је предводио председничку гарду, чије су јединице притвориле и настављају да држе Базума. У Базумовом кабинету прво су тврдили да војска није подржала побуњенике, али је касније команда Оружаних снага изјавила о својој солидарности са њима.
Инфографика, Нигер - Sputnik Србија, 1920, 14.08.2023
МУЛТИМЕДИЈА
ИНФОГРАФИКА Ко се то спремао да нападне Нигер, па се предомислио
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала