- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Министарство финансија: Трговина криптовалутама у Црној Гори је нелегална

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаКриптовалута биткојн
Криптовалута биткојн - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2023
Пратите нас
У Црној Гори тренутно не постоји законска регулатива која дефинише област трговине криптовалутама или пословања дигиталном имовином уопште, што значи да је тај вид трансакција који се потенцијално тренутно обавља у Црној Гори, нелегалан, саопштено је из Министарства финансија.
Из тог Владиног ресора су подсетили да су, услед сазнања да се такве трансакције обављају са нелегалног криптомата, односно банкомата за криптовалуте, који постоји у Тивту, 13. јуна упутили налог Управи прихода и царина да, са аспекта својих надлежности, изврши инспекцијску контролу објекта Салон Приве.
„Очекујемо и да се Централна банка укључи, са аспекта својих надлежности, као и Министарство унутрашњих послова односно Управа полиције и њихова Финансијско обавештајна јединица, посебно имајући у виду сумње у могуће трансакције прања новца уз помоћ криптовалута и чињенице да поједина лица која се баве овим делатностима се налазе у Црној Гори, а истовремено су под међународним истрагама или кривично-судским процедурама”, рекли су агенцији Мина-бизнис из Министарства, одговарајући на питање да ли се у Црној Гори обављају трансакције криптовалутама.
Они су казали да та област није законски уређена, али да се разматра могућност усвајања таквих правних аката.

Разматра се законска регулатива

„Наиме, у оквиру Савета за финансијску стабилност, још у новембру прошле године формирана је Радна група са циљем анализе постојећих законских модела у другим државама и израде националног правног акта који се тиче области дигиталне имовине. Радну групу, поред представника Министарства финансија, чине представници ЦБЦГ, Комисије за тржиште капитала и Агенције за надзор осигурања, док својство придруженог члана имају представници ФОЈ-а”, подсетили су из Министарства.
Та радна група, систематично, уз саветодавну подршку експерата Светске банке, сагледава упоредну праксу у области уређења дигиталне имовине широм свеета (Кина, Турска, Сингапур, Јужна Африка, Србија) и ради на креирању националних решења која ће бити усклађена са новом ЕУ регулативом о уређењу тржишта криптоимовине, усвојеном у Европском парламенту 20. маја.
„Црна Гора, као земља кандидат за чланство у Европској унији, биће прва земља ван ЕУ која ће радити усклађивање у области уређења дигиталних имовине са тековинама ЕУ”, рекли су из Министарства, преноси РТЦГ.
Дакле, у Радној групи, како су информисали представнике Министарства, активно сумирају већ донесена национална законска решења у другим државама, са становишта утицаја на финансијску стабилност, заштиту потрошача, обезбеђења ефикасног и сигурног платног промета, ризика повезаних са пореским третманом и спречавањем прања новца и финансирањем тероризма, као и аспирације Црне Горе да постане прва наредна чланица ЕУ.
„Очекивање Радне групе је да прва верзија Нацрта закона буде завршена до краја ове године, којег ће пре слања на јавну расправу, проследити Светској банци и Међународном монетарном фонду на давање коментара и сугестија”, навели су из Министарства.
Радна група је, како се казали, закључила да се најсврсисходнији модел заокруживања уређења дигиталне имовине обезбеђује креирањем три законска решења.
„Регулаторни оквир за криптоимовину биће инкорпориран у Нацрту закона о дигиталној имовини и базираће се на транспозицији ЕУ регулативе у овој области - The Markets in Cryptoassets (МИЦА), која представља најсвеобухватнији регулаторни оквир за криптоимовину у свету”, рекли су из Министарства.
Према оцени Радне групе, у делу спречавања прања новца и финансирања тероризма потребно је извршити усклађивање са ФАТФ препорукама 15 и 16, које се односе на рад са виртуалном имовином и пружаоцима услуга повезаним са виртуалном имовином, док ће се порески третман дигиталне имовине заокружити кроз сет пореских закона.
„Важно је нагласити да је питање датума и примене будућих законских решења у овој области, још у разматрању, имајући у виду да имплементација МИЦА-е у Европској унији почиње у јулу наредне године и то само за део који се односи на стејблкоинс, док ће остатак МИЦА регулативе бити у примени тек од јануара 2025“, прецизирали су из Министарства.
Прелиминарни став Радне групе и Министарства финансија је да Црна Гора, као земља кандидат за чланство, не би требало да примењује регулативе ЕУ пре него се оне имплементирају у земљама ЕУ и то питање ће свакако бити предмет даље заједничке анализе са представницима ЕУ, ММФ-а и Светске банке.
„Уверени смо да Црна Гора, као земља која тежи ка убрзаном чланству у ЕУ, и у овој области треба да се позиционира као кредибилна и транспарентна дестинација, где ће се пружити правна сигурност крипто индустрији и инвеститорима, али у исто време обезбедити адекватан ниво заштите корисника“, оценили су представници Министарства.
Како су закључили, Министарство финансија и регулатори у Црној Гори мишљења су да не треба подлећи брзим и непотпуним националним решењима, која могу да доведу до непотребне ескалације ризика и која нас, у крајњем, могу скупо коштати када је у питању међународна репутација Црне Горе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала