Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Опасни план из Немачке за Балкан - ратно хушкање, претња за регион: Реаговала амбасада Србије

© Sputnik / Лола ЂорђевићСвечани дочек за Олафа Шолца испред Палате "Србија"
Свечани дочек за Олафа Шолца испред Палате Србија - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2023
Пратите нас
Амбасада Србије у Берлину протестовала је против тврдње аутора Муамера Бећировића у Берлинер цајтунгу да Немачка треба да подстиче немире у Србији.
"Са великим ужасом и забринутошћу смо прочитали чланак 'Балкану је потребна Немачка као сила за регулисање, доминација Србије мора бити сломљена' од 13. августа у онлајн издању Берлинер Цајтунга. Уз сво дужно поштовање слободе штампе и слободе изражавања, посебно за либералне новине попут Берлинер Цајтунга, морамо признати да су изјаве и захтеви у овом чланку, који се односи на стратегију стару више од сто година и која је довела до првог великог уништења Европе у прошлом веку, са милионима жртава, само изазвале страх и забринутост у нама", наводи се у одговору Амбасаде Берлинер Цајтунгу.
Хрватско-босанска противтежа за трајну равнотежу Србије на Балкану, како аутор предлаже, представљала би, указује се у писму, чисту претњу за регион и његову стабилност и осудила би сваки напор да се регион економски повеже.
"Такве групе 'један против другог' су опасне. Потребна нам је сарадња – 'једно с другим'. Предлози аутора такође би били противни циљевима и приоритетима Берлинског процеса који је покренут у Немачкој", наглашава Амбасада.
Осим тога, у реаговању Амбасаде указује се да аутор чланка иде даље и залаже се за санкције, распоређивање немачких војника, па чак и немире и политичку нестабилност у Србији, "што сваком здравом разуму може бити потпуно страно".
"Као неко ко је осам и по година трпио санкције, чврсто верујемо да санкције не би биле решење. А ако он захтева распоређивање војника, овај захтев се може класификовати само као ратно хушкање. Регион, државе пошиљаоца, а пре свега Србија, платили су овакве операције стотинама хиљада жртава. Такође, чврсто верујемо да позивање на немире и политичку нестабилност у другој земљи немају везе са слободом штампе и слободом говора, и да такво размишљање треба осудити", додаје Амбасада.
Амбасада истиче да су тврдње да Србија гура власт, тензије и детант на Косову и у Босни и Херцеговини и да председник Александар Вучић подмеће ватру, а затим се игра противпожарних апарата, потпуно неосноване и неаргументоване, јер је председник Вучић, како наводе, лично спровео многе корисне иницијативе не само за Србе, већ и за грађане целог региона.
Амбасада указује и да аутор, када говори о српској претенцији на хегемонију, заборавља да је Србија пре две године, у тешко време, вакцинацију против ковид-19 учинила доступном свима у региону потпуно бесплатно, а заборавља и да Србија, Северна Македонија и Албанија желе да ојачају и продубе сарадњу у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“, која је отворена и за друге у региону.
„Да подсетимо, Србија је више од годину дана ангажовала целу своју дипломатску мрежу на кандидатури за домаћина специјалне изложбе ´Експо 2027´. Држава која брине о здрављу свих својих суседа, која жели да продуби и ојача сарадњу у региону и која позива цео свет у Београд, односно у регион, 2027. године не представља опасност за своје суседе и заједничку препреку за њихову будућност у ЕУ, али нуди региону шансу да представи свој потенцијал и предности свету“, истиче Амбасада Србије.
Поручује и да Србија поштује територијални интегритет и суверенитет сваке земље на основу Повеље УН и међународног права и нема право ни на чију територију и једино што жели јесте да Срби у региону уживају иста права као грађани тих земаља.
„У једном је аутор у праву: Немачка може учинити више за Западни Балкан. Такође верујемо да Немачка може да игра још важнију улогу у региону промовисањем економске сарадње, подржавањем европских интеграција региона са јасним изгледима за приступање и, штавише, усклађивањем услова у региону и сопственим ангажовањем у региону. промовише и спроводи са Повељом УН и међународним правом“, наглашава се у реаговању српске амбасаде.
Указује се и да су стабилност и сарадња у региону Западног Балкана за Србију од истог значаја као што су стабилност и сарадња у Европи за Немачку.
„Србија јесте и остаће поуздан партнер Немачкој – кроз ово партнерство може се постићи више него кроз санкције, војнике, немире и нестабилност“, закључује Амбасада Србије у Берлину.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала