- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Пакао у руднику жада: Вода наврла у језеро, 32 мртвих /видео/

CC0 / Pixabay / Рудник
Рудник - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2023
Пратите нас
У клизишту у руднику жада у северном Мјанмару погинуле су најмање 32 особе, саопштио је данас званичник локалне ватрогасне службе.
До одрона је дошло у недељу у планинском граду Хпакант у држави Кацхин, рекао је Са Таy За из ватрогасне службе. Власти су сва тела рудара, осим једног, вратила родбини.
Клизиште је потерало воду у оближње језеро и заробило рударе.
Мјанмар производи око 70 одсто светског жада, а у Хпаканту се налазе неки од највећих и најуноснијих светских рудника тог минерала, вредних милијарде долара, преноси „Индекс“.

Индустрија вредна тридесетак милијарди долара

Непрофитна надзорна група „Глобал Витнес“ наводи да је индустрија рударења жада препуна сукоба, корупције, искоришћавања и еколошки деструктивних пракси. Процењује да је мјанмарска индустрија жада 2014. вредила око 31 милијарду долара, што је тада износило готово половину бруто друштвеног производа земље.
Рудари су често сиромашни мигранти из других делова земље и стално су током посла изложени ризику да изгубе животе или се озбиљно повреде. Када су јаке кише 2020. покренуле клизиште у руднику жада у Хпаканту, погинуло је више од 160 људи. Слична смртоносна катастрофа догодила се на истом подручју и 2021. године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала