- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Потписани уговори са издавачима: Шапић о бесплатним уџбеницима за ђаке

© Fotolia / XyКњиге и уџбеници
Књиге и уџбеници - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2023
Пратите нас
Градоначелник Београда Александар Шапић изјавио је данас да су потписани уговори са издавачима уџбеника за основне и средње школе, као и да је сада на издавачима и школама да спроведу даљу процедуру, а да ће Град Београд обезбедити сва средства.
„Више пута сам говорио, од момента када сам најавио бесплатне уџбенике негде крајем прошле године, да ће процедура бити идентична каква је била и раније, значи свака школа ће бирати издаваче које жели, потписиваће се уговори са издавачима. Једина је разлика што ћемо овога пута ми платити, а до сад су плаћали родитељи“, рекао је он.

Од 1. септембра бесплатни вртићи

Када је реч о државним вртићима, градоначелник је напоменуо да ће Град Београд од септембра рефундирати 100 одсто од цифре свим родитељима чија деца иду у вртић, односно да родитељи више неће ништа морати да финансирају.
„Што се приватних вртића тиче, ми не можемо да утичемо на поскупљење приватних вртића. Претпостављам да је поскупљење услед инфлације. На то не можемо да утичемо, али оно што смо обећали биће спроведено“, нагласио је он.
Шапић каже да се у току септембра, након што се испуне административне форме и процедура, очекује бесплатно похађање енглеског језика за све предшколце, што ће, сматра он, значајно растеретити кућни буџет јер је за родитеље, чија деца иду у школу или се спремају за полазак у школу, септембар месец финансијски најоптерећенији.
„Очекујем да у септембру крене бесплатан енглески језик. Покушаћемо да то од сада буде једна традиционална ствар, да када дете дође у предшколски узраст, енглески језик буде обезбеђен од стране Града Београда“, најавио је он.

Од Нове године пречишћивачи ваздуха у свакој учионици

Градоначелник је такође најавио да би до Нове године, свака учионица у Београду требало да буде обезбеђена пречишћивачима за ваздух који ће сервисирати и набавити Град Београд, и који ће у зимским и јесењим данима када су учионице затворене, када има разних епидемија, помоћи деци.

„Не можемо загађен ваздух да повежемо са грејном сезоном зато што нема правила. Сада је месецима у Београду чист ваздух, не можемо да нађемо тачан разлог и морамо на томе да радимо, као што и радимо па мењамо јавни превоз, старе котлове по вртићима, пошумљавамо Београд, трудимо се да на све начине водимо рачуна о чистом ваздуху, али то није акција која може да се спроведе одмах“, објаснио је Шапић и додао да ће се набавком пречишчивача растеретити кућни буџет како родитељи не би морали сами да се организују и да их купују.

Коментаришући како ће све најављено утицати на буџет Града Београда, Шапић сматра да је то ствар социјалне политике и бриге о људима, и да је неопходно да буџет и средства која се убирају од Београђана, буду враћена на што квалитетнији начин.
„Буџет је толики колики јесте, њега не можемо да мењамо, чак смо на значајном удару били ове године због инфлације која је у Европи последњих неколико година због кризе и рата у Украјини. Ствар је одлуке, негде штедита а на другој страни тај новац прослеђујете Београђанима“, навео је он.
Шапић каже да иако је јавни градски превоз за средњошколце бесплатан још од маја месеца, и да су средњошколци могли да дођу у своју општину и изваде карту за превоз до краја свог школовања у срењој школи, није се превелики број њих одазвао због чега ће се организовати обилазак свих средњих школа у септембру како би сви присутни могли на лицу места да добију своју персонализовану карту.
Додао је да сви ученици који тада не буду присутни, ће моћи да користи карту коју буду извадили у својој градској општини.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала