Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Приштински апсурд: Оптужују МТС да је прекршио закон који није био на снази

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/Fitore Syla/Cropped photo / Центар Приштине
Центар Приштине - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2023
Пратите нас
Приштинске власти тврде да је компанија Телеком Србија пословањем на Косову и Метохији прекршила закон који уопште није био на снази у периоду на који се те тврдње односе.
Агенција за заштиту конкуренције у Приштини тврди да је „филијала Телекома Србије на Косову (МТС) поступила супротно важећем закону“, односно да „МТС није доставио потребну документацију Антимонополском органу и на основу тога је купио најмање четири мала оператера, чија је укупна вредност виша од 20 милиона евра“, иако такав закон није био на снази у тренутку куповине тих оператера, наводи Косово онлајн.
„Случај је у последњој фази истражног поступка“, изјавио је за РТК вршилац дужности директора Агенције за заштиту конкуренције Сељајдин Бећа.

Притисак приштинских власти

Овим је настављена кампања притисака приштинских власти на компанију Телеком Србија, која се води већ другу недељу, па чак уз најаву да ће овој највећој телекомуникационој компанији у региону Западног Балкана бити забрањено пословање на Косову.
Крајем новембра 2022. године Агенција за заштиту конкуренције у Приштини покренула је истражни поступак у вези са аквизицијом четири мала кабловска оператера од стране Телекомове фирме „МТС доо“. МТС је у периоду од 2019. до 2021. купио оператере: ВГН Нет из Северне Митровице (децембар 2019), Импулс из Лепосавића (децембар 2019), Лика из Звечана (март 2020) и Херц Интернатионал из Штрпца (март 2021).
У том периоду на снази је био Закон о заштити конкуренције (бр. 03/Л-229), у складу са којим је МТС уредно пословао и према којем уопште није имао обавезу да пријави ове аквизиције!
Према том закону није испуњен неопходан услов за пријаву Агенцији за заштиту конкуренције, а то је да бар два учесника у концентрацији капитала имају приходе преко три милиона евра годишње. Ниједан од кабловских оператера који је МТС купио не испуњава тај услов, пише Косово онлајн.
Апсурд је да су власти у Приштини, то јест њихова Агенција, покренуле истрагу против МТС на основу новог Закона о заштити конкуренције, који је ступио на снагу у јуну 2022, дакле пуних пола године након последње аквизиције, а две и по године након првих аквизиција.
Дакле, закон по којем се Телеком терети уопште није био на снази у време када су аквизиције реализоване.

Кршење владавине права

Косово онлајн пише да је на делу реална опасност кршења основних начела владавине права, односно да приштинске власти и њихова Агенција за заштиту конкуренције покушавају да ретроактивно примењују законе, што је у супротности са основним људским правима, утврђеним на међународном и европском нивоу.
Изјаве за медије вршиоца дужности директора Агенције, да пре коначне одлуке прејудицира негативно решење за МТС не указује на објективан рад овог регулаторног тела, наводи Косово онлајн.
Како се додаје, посебан скандал је то што је Бећа у званичној изјави открио податке који су спадали у категорију заштићених, а тичу се вредности куповине малих оператера од стране МТС, чиме је најгрубље прекршен принцип поверљивости пословних информација.

Прекршен Бриселски споразум

Генерални директор компаније Телеком Србија Владимир Лучић изјавио је недавно за дневни лист Политика да МТС д.о.о. послује савесно, транспарентно и у складу са релевантним локалним прописима од првог дана свог оснивања па надаље.
„МТС д.о.о. је убедљиви лидер на територији коју покрива, са највише запослених и највећим бројем инвестиција, а неосновано и насилно гашење једне такве компаније довело би до озбиљног заоштравања и овако веома тешке ситуације која превазилази све пословне оквире и која показује грубо кршење Бриселског споразума. Више од 250 запослених радно је ангажовано у нашој ћерки фирми која успешно послује скоро деценију и која је основана у складу са Бриселским споразумом, поштујући све договорене ставке. То значи да ми као компанија збрињавамо око 1.000 становника на територији Косова и Метохије пружајући сталан радни однос и извор егзистенције њиховим породицама. Добар смо пример компаније која на тој територији запошљава, самим тим и збрињава људе, али и омогућава основне животне потребе да буду у контакту са остатком света“, изјавио је Лучић.
Приштинска Агенција за регистрацију предузећа претходно је поништила сертификат о регистрацији МТС д.о.о, подружнице Телекома Србије на Косову и Метохији, и то са образложењем да један члан менаџмента те фирме има пасош издат од стране Републике Србије. Компанија Телеком Србија је саопштила да то није у складу са правним прописима, те да се крше споразуми који су постигнути у склопу дијалога Београда и Приштине, укључујући Бриселски споразум. Телеком је саопштио и да је одлука Агенције за регистрацију предузећа још неизвршива и да ће у законом прописаном року од 30 дана поднети жалбу.
Северна Косовска Митровица са српском заставом - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2023
СРБИЈА
Србима на северу прети информациони мрак: Шта ће се десити ако Приштина угаси МТС на Космету
Телеком Србија - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2023
СРБИЈА
Петковић: Београд неће толерисати самовољу Приштине у нападу на права МТС д.о.о
Телеком Србија - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2023
СРБИЈА
Курти жели да угаси Телеком Србија на Косову и Метохији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала