- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Објављен снимак напада на Кримски мост: Први пут да је СБУ отворено преузела одговорност

© Sputnik / Дмитрий Горностаев / Уђи у базу фотографијаКримски мост
Кримски мост - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2023
Пратите нас
Шеф Службе безбедности Украјине Василиј Маљук признао је да иза напада на Кримски мост 8. октобра 2022. године и 17. јула ове године стоји Кијев, а украјински ресор предао је америчком каналу Си-Ен-Ен видео снимак напада.

„Ово је први случај да је Служба безбедности Украјине отворено преузела одговорност за ову операцију“, истиче ТВ канал.

На кадровима се види једна експлозија изнад аутомобилског, а друга испод железничког дела моста, као и сам поморски дрон, који експлодира испод моста.
Маљук је за Си-Ен-Ен истакао да је примењени дрон под називом „Sea Baby“ („Морска беба“) резултат вишемесечног рада.

„Поморски површински дронови су јединствен изум Службе безбедности Украјине. Ниједна од приватних компанија није умешана у ово. Овим дроновима смо недавно успешно гађали Кримски мост, велики десантни брод ‘Оленгорски горњак’ и танкер СИГ“, рекао је он.

Шеф СБУ тврди да су западне земље испољиле интересовање за процес операција повезаних са Кримским мостом, иако у њима не учествују.
„Они не учествују у нашим операцијама и не испоручују нам никакву опрему или било шта друго. Ови дронови се производе у тајном производном предузећу на украјинској територији“, нагласио је Маљук.
Он је додао да Кијев „ради на новим занимљивим операцијама, укључујући у Црном мору“.
Раније је секретар Савета за националну безбедност Украјине Алексеј Данилов потврдио да је СБУ учествовала не само у првом, већ и у другом нападу на Кримски мост.
Подсећамо, 17. јула ноћу кијевски режим је извео напад на Кримски мост помоћу два беспилотна пловила. Том приликом су погинуле две особе, брачни пар, а повређена је њихова малолетна ћерка.
То је други напад у мање од годину дана. У октобру 2022. на Кримском мосту је експлодирао камион, услед чега се запалило седам цистерна с горивом. Дошло је до делимичног урушавања две аутомобиске траке на мосту. Руски председник Владимир Путин рекао је тада да су извршиоци и наручиоци овог инцидента специјалне службе Украјине.
Поглед московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2023
Специјална операција у Украјини
Кремљ: Колективни Запад затвара очи на терористичке нападе Кијева против Русије, одлично то знамо
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала