- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

У Русији направљен универзални јуришни беспилотни брод

© Sputnik / Игор Зарембо / Уђи у базу фотографијаРуски бродови на душецима
Руски бродови на душецима - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2023
Пратите нас
Универзални брод без посаде на бази платформе типа „визир“ направљен је у Русији за обављање задатака јуришног морског дрона, а користи се и за транспорт војника и терета, изјавио је за Спутњик генерални директор холдинга „Кингисепшке фабрике“ Михаил Даниленко на форуму „Армија 2023“.
„Брод без посаде има главни мотор, акумулаторе и може да ради у економичном режиму на бази хибридног мотора. У борби против оружја, на пример, дронова, на њега се могу ставити крупнокалибарски меци и лаке ракете“, рекао је он.
Приликом малих брзина брод-дрон може да пређе око 600 километара, на већим брзинама је километража мања. Може да се креће брзином од око 80 километара на сат.
Даниленко је навео да је на Форуму представљен хидрографски брод ГРК 700 „визир“ који се користи за истраживање зоне око обале и истраживање морског дна. Додао је и да се са једног командног места може управљати са шест бродова истовремено.
Брод је специфичан и по томе што има алгоритам којим се брод сам враћа у базу.
„Ако га непријатељ пресретне, он има систем који га води до тачке где ће се евакуисати. Може да обавља различите задатке, да превози десантне јединице до обале, затим се повлачи на безбедну удаљеност и враћа се у базу“, рекао је он.
Брод „визир“ може да пресреће морске дронове тако што ће на њих лансирати ракете, муницију великог калибра, усмерити системе за радиоелектронску борбу и бацити мреже за хватање дронова. Специфично је што брод може сам да лансира дрон.
Подсетио је да су се бродови типа „визир“ испоручивали фабрици за изградњу бродова Балтијск за формирање бродова на нуклеарни погон пројекта 22220. Укупно су испоручена два примерка, који имају од 150 до 350 коњских снага.
Међународни војно-технички форум „Армија-2023“ одржава се од 14. до 20. августа у конгресно-изложбеном простору „Патриот“ на полигону Алабино у Московској области и аеродрому Кубинка.
Систем за радио-електронску заштиту од ФПВ дронова Тритон - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2023
РУСИЈА
Руски тенкови први пут добили систем радио-електронске заштите од ФВП дронова „Тритон“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала