- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

АУКУС у индијско-пацифичком региону: Да ли ће домино ефекат покренути трку у нуклеарном наоружању?

© AP Photo / Ted S. Warren,Нуклеарно оружје
Нуклеарно оружје - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2023
Пратите нас
Могућност придруживања Јапана и Јужне Кореје блоку АУКУС (САД, Велика Британија, Аустралија) и куповина нуклеарних подморница од Америке коју је најавила Аустралија могу имати последице по безбедност у азијско-пацифичком региону и свету, оценили су саговорници Спутњика.
Претходно је руски министар одбране Сергеј Лавров изјавио на XI Московској конференцији о међународној безбедности да су САД спремне да задру у Споразум о неширењу нуклеарног оружја у покушају да из њега изузму свој нуклеарни пројекат у оквиру војног блока АУКУС у који већ увлаче Јапан и Јужну Кореју.
У септембру 2021. године, одмах након формирања АУКУС (заједно са САД и Великом Британијом), Аустралија је поништила споразум са Француском о испоруци дизел нуклеарних подморница и најавила стварање своје нуклеарне подморничке флоте. Али, пошто би на припрему инфраструктуре за сопствену производњу могле да буду потребне године, Аустралија је објавила да намерава да од САД купи неколико нуклеарних подморница у оквиру партнерства АУКУС.
Директор за аналитичке пројекте Агенције политехничких и економских комуникација Михаил Нејжмаков истиче да овај споразум може да подстакне ненуклеарне државе на борбу за набавку нуклеарног оружја.
Према његовим речима, почетком августа на маргинама одбора за припрему ревизорске конференције о Споразуму о неширењу нуклеарног оружја у Бечу, представници Русије и Кине представили су заједнички експертски извештај о претњама у нуклеарној сфери. Аутори извештаја доказивали су да кораци за формирање нуклеарне подморничке флоте у Аустралији уз помоћ партнера из АУКУС, ‘смањују политичке и моралне баријере на путу ширења нуклеарног оружја’.
„Овде се мисли на ‘домино ефекат’, при ком би јачање одбрамбеног потенцијала једног од регионалних играча, чак и уколико нема своје нуклеарно оружје, могло на крају постати стимуланс за трку у нуклеарном наоружању. Поред тога, може да подстакне ненуклеарне државе на борбу за добијање нуклеарног оружја“, сматра Нејжмаков.
Главни уредник часописа „Национална одбрана“ Игор Коротченко наглашава да је бојазан коју је изнео министар иностраних послова Сергеј Лавров повезана са тим да нуклеарни пројекат у оквиру војног блока АУКУС може на крају да доведе до тога да САД распореде на територији Аустралије и оружје са нуклеарним пуњењем.

„САД су већ распоредиле своје нуклеарне бојеве главе у својим базама у 5 европских земаља. Према истој шеми, нуклеарно оружје морског и подводног базирања могу бити распоређена и у Аустралији, тим пре, што је Аустралија, исто као и Јапан, главно конфронтационо упориште САД Кини у пацифичком региону. Ово је тактичко нуклеарно оружје које се, међутим, потенцијални фактор повећања ризика нуклеарног рата у пацифичком региону“, оценио је Коротченко.

Истог дана, 15. августа, амерички државни секретар Ентони Блинкен и шефови дипломатије Јапана и Јужне Кореје Јошимаса Хајаси и Пак Чин одржали су онлајн консултације ради усаглашавања детаља самита лидера три земље, који треба да се одржи 18. августа у Кемп Дејвиду.
На трилатераном састанку очекује се значајно проширење сарадње у области безбедности и одбране. У Вашингтону сматрају да да ће то кардинално променити однос снага у индо-пацифичком региону.
Поставља се питање да ли је могуће да ће на самиту бити објављено присаједињење Јапана и Јужне Кореје блоку АУКУС?
Нејжмаков скреће пажњу да је циљ предстојећег састанка у Кемп Дејвиду за сада најављен веома обазриво као разматрање заједничких иницијатива у одбрамбеној сфери.
Он је додао да је познато да су Токио и Сеул тренутно у активном контакту не само са Вашингтоном, већ и међусобно. О америчко-јапанској интеракцији, укључујући у војној области, такође се добро зна.

„Али, треба истаћи да и Лондон, као учесник АУКУС, тежи комуникацији са јапанском страном по одбрамбеном питању. Није узалуд министар одбране Велике Британије Бен Волас посетио у марту 2023. године Токио. Узимајући у обзир такву интеракцију, није искључено да Јапан и Јужна Кореја заиста могу да објаве да су приступиле тој алијанси у најскорије време. Иако, није обавезно да ће ово бити објављено већ на самиту у Кемп Дејвиду. Ово ће, наравно, стимулисати трку у наоружању у азијско-пацифичком региону, мада повода за развој оваквог тренда има довољно и сада“, објаснио је Нејжмаков.

Коротченко је оценио је да је мало извесно да ће на самиту АУКУС бити објављено придруживање Јапана и Јужне Кореје блоку, јер је та процедура спора, иако покушаји САД да у овом региону створи велики блок, својеврстан „источни НАТО“ нису без основа.
„Имајући у виду да је у новој националној стратегији безбедности Јапана Кина названа највећим стратешким изазовом, САД својски подржавају и чак гурају Јапан у овом правцу. То, заједно са растућом милитаризацијом Аустралије, ствара опасну ситуацију у региону и у свету. Ово је озбиљан изазов не само за Кину, већ и за Русију. Нарочито из правца Јапана, који се придружио кампањи антируских санкција и постепено повећава степен конфронтације са нашом земљом“, закључио је уредник.
Претходно, руски председник Владимир Путин је на XI Московској конференцији о међународној безбедности истакао да Сједињене Америчке Државе настоје да преформатирају према себи систем међудржавне сарадње у Азијско-пацифичком региону.
Путин је оценио да западне земље планирају интеграцију снага НАТО са блоком АУКУС.
Амерички председник Џо Бајден и јапански премијер Фумио Кишида у Белој кући - Sputnik Србија, 1920, 15.08.2023
СВЕТ
Бајден зближава Јужну Кореју и Јапан – корак по корак ка индопацифичком НАТО
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала