- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Десети „Кустендорф класик“ у знаку младих уметника из Србије и Русије

© Фото : Уступљено СпутњикуОлег Акуратов
Олег Акуратов - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2023
Пратите нас
Фестивал класичне музике „Кустендорф класик“ биће одржан 2. и 3. септембра у Дрвенграду (Мокра Гора).
У такмичарском делу фестивала наступиће млади музичари из Србије и Русије - студенти Факултета музичке уметности из Београда, Ниша, Москве, Омска, Тјумења, Оренбурга, Ханти-Мансиjска и први пут студенти са одсека Музичке уметности, Факултета уметности Универзитета у Приштини/Косовска Митровица.
О добитницима награде фестивала „Златна матријошка“, одлучиће међународни жири који ће чинити диригент Михаил Голиков, уметнички директор и главни диригент Државног симфонијског оркестра Лењинградске области, затим Данијела Јовић, директорка Школе за музичке таленте у Ћуприји и композитор, диригент, мултиинструменталиста и продуцент Александар Седлар.

Олег Акуратов први пут на Мећавнику

Увечерњим сатима биће концерти прослављених домаћих и светских уметника.
На фестивалу ће први пут наступити руски пијаниста, композитор и вокални солиста Олег Акуратов и наш млади виолончелиста Петар Пејчић у пратњи Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“ под диригентском палицом Радета Пејчића.
Програм фестивала обогатиће и наступи ученика Школе за музичке таленте из Ћуприје и музичке школе „Мокрањац“ из Београда.
© Фото : Спутњику уступио Кустендорф класик/ Clara EvensПетар Пејчић
Петар Пејчић - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2023
Петар Пејчић
Пијаниста Олег Акуратов ужива велику популарност у Русији.
Добитник је Награде председника Руске федерације, победник бројних међународних такмичења, а био је и суперфиналиста телевизијског пројекта „Глас“.
На затварању Параолимпијских игара 2014. године у Сочију отпевао је химну у соло изведби, учествовао је на гала концерту „Међународни дан џеза 2018“, свирао је пред папом и краљицом Елизабетом.
Као добитник награде и најмлађи финалиста Међународног такмичења „Краљица Елизабета“ у Бриселу, виолончелиста Петар Пејчић један је од најперспективнијих уметника своје генерације.
Добитник је бројних награда на међународним такмичењима, укључујући „Краљица Елизабета“ (Белгија), „Пабло Казалс“ (Шпанија), „Ана Кул“ (Аустрија) и „Феликс Менделсон“ (Немачка).
Свира на виолончелу Ђузепе Гварнери ‘филиус Андреае’ (1694, Кремона), који му је великодушно уступила ,,Beare's International Violin Society” фондација.
За десет година од оснивања фестивала, на Мећавнику су наступале врхунске звезде класичне музичке сцене међу којима су Денис Мацујев, Александар Маџар, Валери Гергијев, Немања Радуловић, Јулијан Рахлин, Роман Симовић, Срба Динић, Нарек Хакназарјан, Јуриј Башмет, Јустус Грим, Милијана Николић.
„Кустендорф класик“ даје прилику многим извођачима да први пут наступе на тако високом нивоу, да се упознају са мајсторима уметности, да поделе искуства и утиске са вршњацима из других земаља и што је најважније фестивал постаје одскочна даска за развој музичке каријере.
Фестивал „Кустендорф класик“ заједнички је пројекат српског режисера Емира Кустурице и компаније „Гаспром њефт“.
Руски пијаниста Борис Березовски - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2022
СРБИЈА
ЕКСКЛУЗИВНО Сад на Запад не идем чак и да ме позову: Порука чувеног руског пијанисте Березовског
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала