- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лукашенко: Украјина је пре почетка специјалне операције претила Белорусији ракетама

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаПредседник Белорусије Александар Лукашенко
Председник Белорусије Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2023
Пратите нас
Кијев је пре почетка специјалне војне операције претио Минску ракетама, изјавио је у интервјуу украјинској новинарки Дијани Панченко председник Белорусије Александар Лукашенко.

„Не могу да поднесем оптужбе на мој рачун, јер ниједан Белорус из наше војске није био учесник специјалне операције. Међутим, ви, Украјинци, сте нас провоцирали. Четири ваше јединице, углавном наоружане ракетама 'точка-у', распоредили сте дуж границе и ми смо их пратили. Дошли су, скинули цираде са ракета, распоредили ракете у бојну позицију, а затим се окренули против нас“, рекао је белоруски лидер.

Према његовим речима, руски војници су уништили украјинске јединице са тим ракетама, пре свега након почетка специјалне операције.
„Оптужују нас да смо допринели почетку рата. Није тачно, јер је рат већ био у току. Ви, Украјинци, сте овај рат је покренули против Белорусије. Економски рат пре свега“, подвукао је Лукашенко.
Белоруски лидер је подсетио да је Кијев Минску објавио блокаду, није пуштао у свој ваздушни простор белоруске авионе, није пропуштао робу и пленио је, а такође је хапсио и убио неколико превозника.
„Били смо веома пажљиви и нисмо ништа урадили против вас – ни економски, ни политички, ни дипломатски. Понашали смо се веома достојанствено“, појаснио је Лукашенко.
Истакао је да Минск неће ући у војне акције ако Украјинци не пресеку границу са Белорусијом, али да ће Русији увек помагати.
„Може бити само једна претња, а то је агресија против наше земље. Ако Украјина испољи агресију против нас, или не дај Боже Пољска, Литванија, Летонија, ми ћемо одмах одговорити свим оним што имамо“, навео је белоруски председник.
Лукашенко је закључио да је Белорусија спремна да примени целокупан арсенал оружја како би одвратила непријатеља у случају напада.
Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2023
Специјална операција у Украјини
Лукашенко навео услов за улазак Белорусије у сукоб у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала