- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Остао у залихама па искоришћен? Инсектицид у бресквама забрањен у Србији 2019. године

© Sputnik / Тарас Литвиненко / Уђи у базу фотографијаБрескве
Брескве - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2023
Пратите нас
Инсектицид који је пронађен у пошиљци брескви која је враћена из Хрватске забрањен је за употребу у Србији 2019. године, па ће након лабараториских анализа комплетан товар бити уништен рекао је данас директор Института за општу и физичку хемију Стеван Благојевић.
"Пре петнаестак година уведени су врло строги прописи и избачени многи пестициди, а уведена је нова генерација мање штетних пестицида и инсектицида. Контрола и прописи су из године у годину све строжији", рекао је Благојевић за Танјуг.
Истакао је да су прописи у Србији слични онима у Европској унији и додао да према закону уколико је ниво неког пестицида или инсектицида у воћу или поврћу виши од дозвољеног, такав производ се не може наћи на тржишту.
"Инсектицид који се нашао у бресквама је забрањен јер ЕУ тврди да је генотоксичан. Он је и код нас забрањен, у било којој концентрацији, пре три године. И сумњамо да је неко имао залихе и да их је сада искористио", објаснио је Благојевић.
Истакао је да не верује да је у брескве у промет ставио неки велики произвођач нити да је контаминирана велика количина воћа, јер велики произвођачи не желе да своје име повезују са коришћењем недозвољених пестицида или инсектицида с обзиром да се у данашње време информције брзо шире, па би на тај начин угрозили своје пословање.
Благојевић каже да пре употребе воће и поврће треба оставити да мало одстоји у обичној води, јер употреба детерџената нема никаквог ефекта пошто скида само масноћу, док коришћење соде бикарбоне мења пе-ха вредност воћа.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала